Ook nieuwsgierig naar hoe het zou zijn om je te laten begeleiden door een geleidehond als je een visuele beperking zou hebben? Dat kun je zelf ervaren door middel van virtual reality in onze geleidehondenbeleving! Daarnaast breng je tijdens de rondleiding een bezoekje aan de kennel, en hoor je het ervaringsverhaal van een van onze ambassadeurs. 

Bewustwording en besef creëren

Veel mensen vragen zich af hoe het is om een visuele beperking te hebben en je te laten begeleiden door een blindengeleidehond. Hier heeft KNGF Geleidehonden op ingespeeld door de blindengeleidehondenbeleving in het leven te roepen en je dit door middel van virtual reality te laten ervaren.  

Het doel van deze simulator is het bewustzijn te vergroten van wat het betekent om niet te kunnen zien in een wereld die volledig is ingericht op ziende mensen. Dagelijkse situaties voor mensen met een visuele beperking worden nagebootst met behulp van een loopband, een virtual realitybril en een geleidehondenbeugel.

Geleidehondenbazen krijgen nog altijd weinig begrip van het publiek. Regelmatig worden zij vanwege de aanwezigheid van de hond geweigerd in taxi’s en in openbare gelegenheden. Ook worden de signaalstokken van geleidehondenbazen nog steeds genegeerd bij een oversteekplaats door fietsers en automobilisten die niet op de rood-witte stok letten.

Dit en andere onnodige situaties hopen we steeds minder te laten voorkomen door meer bewustwording te creëren met onze geleidehondenbeleving.

Hoe werkt de geleidehondenbeleving?

Virtuele geleidehond Nova leidt je door het drukke Amsterdam. Je stapt op een loopband met de speciale Oculus Rift-bril op, waarin straatbeelden van het drukke verkeer geprojecteerd worden. Tegelijkertijd hou je een echte geleidehondenbeugel vast. Terwijl je loopt, beweegt de loopband verschillende kanten op. De beelden in de virtual reality-bril wisselen af tussen wat je als ziende persoon beleeft, en wat je als slechtziende of blinde ervaart.

Voor iemand die kan zien, staan alle zintuigen al op scherp in het drukke stadsverkeer met fietsers en trams die overal vandaan lijken te komen. Op het moment dat de bril schakelt naar wat iemand met een visuele beperking ervaart in deze hectiek – het beeld gaat grotendeels op zwart, af en toe zijn er wat contouren zichtbaar – neemt de blindengeleidehond het over. Het is zeer indrukwekkend als je je als ziende overlevert aan het lopen met een geleidehond.

Je hoort de commando’s die een geleidehondenbaas geeft en voelt hoe de blindengeleidehond hier op reageert. Door deze geleidehondenbeleving kun je de bijzondere samenwerking tussen de geleidehond en diens baas levensecht ervaren.

Praktische zaken

Na de virtual reality/belevingsband kun je nog een bezoek brengen aan ons mini-museum. Wat extra informatie:

  • Kinderen vanaf 12 jaar mogen op de loopband.
  • Mensen met een beperking zijn van harte welkom. De loopband van de beleving is echter niet geschikt voor mensen in een rolstoel of die slecht ter been zijn. Mensen met een visuele beperking moeten er rekening mee houden dat er tijdens het bezoek aan het museum diverse filmpjes worden vertoond.
  • De simulator is onderdeel van het bijzondere mini-museum dat KNGF Geleidehonden ter ere van het 80-jarig jubileum heeft opgericht in samenwerking met Wennekes Office for Imagination. Dit bureau is ook bekend van de beroemde tentoonstellingen Royal Delft Experience, Corpus in Oegstgeest en van de Efteling-attractie Pandadroom. Na de bijzondere ervaring van de beleving wordt de bezoeker langs een tentoonstelling geleid die het verleden, het heden en de toekomst van KNGF Geleidehonden belicht.
Onze website gebruikt cookies