Waar moeten doppen en deksels aan voldoen?

Alle regels en richtlijnen voor het inzamelen van doppen en deksels kun je op de doppenpagina lezen.  

Hoeveel doppen zijn er nodig om een hond op te leiden?

De basisopleiding van onze honden kost €5.000,-. Alle kosten zijn hierin inbegrepen. Te denken aan voer, medische onkosten, KNGF-instructeurs en professionele begeleiding van het pleeggezin. Voor deze basisopvoeding zijn ongeveer 11 miljoen doppen nodig.

Wat is de opbrengst tot nu toe?

In 2015 is er 40.000 kilo doppen ingezameld. In 2016 gingen we voor een verdubbeling; deze doelstelling is ruimschoots gehaald met in totaal 100.000 kilo! Dat wil zeggen een opbrengst van €35.000,- dat zijn maar liefst 7 basisopleidingen!

Vanaf de start van de doppenactie in 2015 tot en met december 2017 heeft de doppenactie in totaal €69.727 euro opgebracht. Dat zijn maar liefst 14 basisopleidingen!

Is er een einddatum voor de actie?

Wegens het grote landelijke succes zit er geen einddatum aan de actie en gaan wij graag, samen met jullie, gestaag verder!

Waarom mogen er alleen harde plastic doppen worden gespaard?

Alleen dan weten we zeker dat de doppen uit die grondstoffen bestaan die het recyclebedrijf aanneemt en KNGF Geleidehonden daarvoor een vergoeding geeft. Andere plastic voorwerpen vervuilen de lading en brengen hierdoor extra kosten met zich mee. Bekijk de richtlijnen voor doppen die kunnen worden ingezameld.

Wat wordt er na recycling van de doppen gemaakt?

Van de doppen worden plastic pallets gemaakt. Niet alleen het plastic recyclen is dus milieubewust. Het spaart ook bomen die anders voor de pallets waren gebruikt.

Wie kan doppen sparen?

Iedereen kan doppen sparen. Elk huishouden heeft doppen die meestal worden weggegooid. Uiteraard kunnen ook scholen, verenigingen, bedrijven en buurthuizen in actie komen voor KNGF Geleidehonden. Let op: er is een beperkt aantal inzamelpunten, bekijk, voordat je een spaaractie start, de adressen bovenaan de pagina over de doppenactie of er een depot is bij jou in de buurt.

Zijn er inzamelbakken beschikbaar?

Helaas beschikken wij niet over inzamelbakken die we onder de spaarders kunnen verspreiden. Deze worden nu door de spaarders zelf gecreëerd; van kartonnen doos tot grote glazen vaas. Tip: de eigen gemeente is vaak welwillend om een extra afvalbak ter beschikking te stellen.

Waar zijn de depots te vinden?

Kijk op de doppenpagina voor alle depots. Er zijn nu 5 depots. KNGF Geleidehonden probeert deze uit te breiden, zodat een goede dekking ontstaat in heel Nederland. Voor deze uitbreiding zijn wij afhankelijk van anderen en er worden hoge eisen aan een depot gesteld. Er is veel ruimte nodig voor de container; het terrein moet openbaar zijn en de doppen moeten voor particulieren op een veilige manier van bovenaf in de container gedaan worden.

Waar moet een depot aan voldoen?

  • Voldoende ruimte om een 7 meter lange en ruim 2 meter hoge container op een verharde ondergrond te plaatsen. Tevens moet er voor een vrachtwagen voldoende ruimte zijn om de container te plaatsen en weer op te halen. We werken met 40 kuub zeecontainers, omdat deze het minst vaak naar het verwerkingsbedrijf vervoerd hoeven te worden.
  • De doppen moeten los aangeleverd worden bij het verwerkingsbedrijf. De plastic zakken of dozen met losse doppen moeten daarom op een veilige manier van bovenaf in de container geleegd kunnen worden. Dit kan bijvoorbeeld doordat de container verlaagd geplaatst is. Het publiek kan de losse doppen desgewenst ook in een big bag doen. Als de big bag vol is, moeten deze met behulp van een heftruck geleegd worden in de container.
  • De containerplek moet toegankelijk zijn voor het publiek, zodat spaarders zelf de doppen kunnen brengen. Bij voorkeur na sluitingstijd en of op avonden op een afgesloten terrein om de veiligheid van de mensen en de kwaliteit van de doppen te waarborgen.
  • Als de container helemaal vol is, kan deze naar het verwerkingsbedrijf worden gebracht om geleegd te worden. Dit moet gefaciliteerd en bekostigd worden door de beheerder van het depot of bijvoorbeeld met behulp van een transportbedrijf uit de buurt.

Geen antwoord op je vraag gevonden?

Stuur dan een mailtje naar actie@geleidehond.nl

Onze website gebruikt cookies