Alleen een verbod op consumentenvuurwerk kan ervoor zorgen dat overlast en leed door vuurwerk voorkomen wordt. KNGF Geleidehonden wijst erop dat de openbare ruimte ook toegankelijk moet zijn voor gehandicapte geleidehondengebruikers tijdens de jaarwisseling. Steek geen vuurwerk af bij dieren en kwetsbare mensen en spreek de afstekers aan op hun gedrag.

Verbod op consumentenvuurwerk

KNGF Geleidehonden wil dat er een verbod komt op het afsteken van consumentenvuurwerk. Veel geleidehondenbazen ondervinden in de decembermaand overlast van vuurwerk. De onverwachte en harde knallen kunnen grote gevolgen hebben voor geleidehonden en hun gebruikers. Gevolgen die variëren van schrikreacties en angst tot verwondingen en zelfs ongeschiktheid om als geleidehond te werken.

Professionele vuurwerkshows

Wij zijn ervan overtuigd dat alleen een verbod op consumentenvuurwerk ervoor kan zorgen dat er minder leed door vuurwerk wordt veroorzaakt. Het in stand houden van de huidige wijze van de viering van Oud en Nieuw staat niet in verhouding tot de letsels, de schade, de veiligheidsproblemen en de maatschappelijke overlast die vuurwerk tot gevolg heeft.

Wij zijn van mening dat vuurwerk alleen in handen van professionals mag komen. Met grote professionele vuurwerkshows kan iedereen genieten van het kijken naar vuurwerk, maar wél op een veilige manier.

Meer over het onderzoek

Meer over het onderzoek

Vuurwerkknallen hebben forse impact op het leven van veel mensen die afhankelijk zijn van een hulphond, zoals blinden en mensen met PTSS. Geschrokken hulphonden kunnen hun werk vaak tijdelijk of langdurig niet uitvoeren, met alle gevolgen van dien. KNGF Geleidehonden start een petitie en roept hiermee op tot een permanent verbod op consumentenvuurwerk met strenge handhaving.

Lees meer over het onderzoek

Petitie

Wil jij ook een permanent verbod op vuurwerk? Steun onze petitie!

Uiteraard zijn we opgelucht dat er dit jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken om de zorg te ontlasten, maar met een tijdelijk verbod begint de ellende voor mensen met een hulphond volgend jaar gewoon opnieuw. Wij pleiten voor een permanent algeheel landelijk verbod. Zo’n verbod zet bovendien pas zoden aan de dijk als politie ook hogere prioriteit geeft aan het handhaven ervan.

Ja, ik eis een landelijk verbod op consumentenvuurwerk
Onze website gebruikt cookies