KNGF Geleidehonden wil zoveel mogelijk mensen met een beperking een kwalitatief beter leven geven met een professioneel opgeleide hond. Maar daar houdt het wat ons betreft niet op. Daar waar onze cliënten problemen ondervinden vanwege de aanwezigheid van de hond, bieden wij steun en behartigen wij hun belangen in kwesties die daarom vragen:

  • Toegankelijkheid openbare gelegenheden mét hond
  • Hond mee naar het werk
  • Verkeersveiligheid voor de geleidehond en de baas
  • Voorlichting naar de samenleving

 

Taxiwetgeving

Bijvoorbeeld: taxichauffeurs zijn niet altijd blij met een viervoeter in de auto. Ondanks de wettelijke verplichting de blinde persoon mét hond mee te nemen (een plicht die mede tot stand is gekomen door de lobby van KNGF Geleidehonden), gebeurt het nog altijd dat mensen geweigerd worden vanwege de hond. Als zoiets regelmatig plaatsvindt, trekt onze organisatie bij de betreffende instantie aan de bel. Net zo lang tot de kwestie is opgelost. 

Voorlichting

Nog een voorbeeld: het blijkt dat geleidehondenbazen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) regelmatig geweigerd worden bij tankstations. Personeel van de stations is geleerd honden te weigeren, maar in het geval van een buddyhond moet daar een uitzondering op gemaakt worden. Vanwege de onwetendheid van het personeel, lopen onze cliënten tegen dit soort obstakels aan. Aan ons dan de taak voorlichting te geven aan overkoepelende organisaties en het personeel van de tankstations om begrip te creëren voor het gebruik van een buddyhond.

KNGF Geleidehonden behartigt de belangen van de geleidehondenbezitter tegenover de betrokken instantie: de overheid, de samenleving, een verzekeraar of een werkgeversorganisatie. Loop jij als baas samen met je hond structureel tegen een hindernis aan en lukt het je niet om deze zelf te nemen? Laat het ons dan weten!

Onze website gebruikt cookies