UPDATE 2022: er zijn maar liefst 1.715 stickersetjes aangevraagd! We hopelijk dat al deze geplakte stickers zorgen voor meer bewustwording en de hulphond en zijn baas een warm welkom geven. Hartelijk dank aan iedereen die zo een steentje heeft bijgedragen aan een toegankelijker Nederland voor iedereen!Een hulphond is geen normale huishond, maar een professioneel getrainde hond met focus op zijn werk, die zich netjes gedraagt en die goed wordt aangestuurd door zijn baas. Hulphonden bieden hulp en steun aan mensen met een beperking. Zij vergroten de wereld van hun baas. Dat lukt alleen als je écht overal welkom bent. Gelukkig gaat het op veel plekken goed. Maar er is nog werk aan de winkel.

Nog te vaak staan mensen met een beperking vanwege hun hulphond voor een dichte deur. 1 op de 5 mensen wordt wel eens geweigerd. Dit gaan wij veranderen met de campagne #opendeuren. Met meer bewustwording, begrip en meer duidelijkheid door zichtbaarheid van de Hulphond is welkom-stickers kunnen we Nederland een stuk toegankelijker maken.

Doe je mee?

Zie jij de hulphond is welkom-sticker al op alle deuren van plekken waar jij vaak komt? Nee?! Vraag dan een setje stickers aan. Je krijgt er ook een setje posters bij om te geven aan de ondernemer of eigenaar, zodat duidelijk is waarom het belangrijk is dat iemand mét hulphond toegang krijgt. Ook delen we tips hoe je de stickers op een goede manier onder de aandacht brengt, want het is natuurlijk de bedoeling dat de raamsticker uiteindelijk echt zichtbaar op de deur komt te hangen.

Ik vraag een setje stickers aan en doe mee

  • Ik wil geen stickers maar wel een donatie doen aan jullie organisatie, klik hier
  • Ben je ondernemer en wil je een hulphond is welkom-sticker voor je eigen zaak, klik hier

Help jij mee alle deuren open te zetten?

Bij cafe Blek zijn hulphonden van harte welkom

Bij café Blek zijn hulphonden van harte welkom

Bij ons zijn hulphonden uiteraard welkom, ik vind het absurd dat er ondernemers zijn die mensen met een hulphond weigeren. Maar ik wist niet dat het zelfs bij wet verboden is om bazen met hun hulphonden te weigeren.

Lees het hele verhaal

VN-verdrag en Nederlandse wetgeving

Sinds 14 juli 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht en officieel een wet – de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/CZ). Het is van toepassing op alle terreinen van het leven. Hierdoor is een assistentiehond (professioneel opgeleide hulphond) altijd welkom in openbare gelegenheden.

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) bepaalt dat het weigeren van een assistentiehond gelijk staat aan het weigeren van de persoon die een hulphond gebruikt. Formeel is het weigeren van een assistentiehond discriminatie op grond van handicap. Met de term assistentiehond worden alle typen hulphonden bedoeld die professioneel zijn opgeleid.

Lees hier alles over toegankelijkheid

Onze website gebruikt cookies