Een hulphond is geen normale huishond, maar een professioneel getrainde hond met focus op zijn werk, die zich netjes gedraagt en die goed wordt aangestuurd door zijn baas. Hulphonden bieden hulp en steun aan mensen met een beperking. Zij vergroten de wereld van hun baas. Dat lukt alleen als je écht overal welkom bent. Gelukkig gaat het op veel plekken goed. Maar er is nog werk aan de winkel.

Geef een hulphond en zijn baas een warm welkom

Om die reden hebben we samen met Hulphond Nederland de ‘Hulphond is welkom’-sticker in het leven geroepen. Het liefst hadden we dat natuurlijk niet hoeven doen, maar helaas is de sticker nodig. Veel mensen met een beperking komen voor een dichte deur te staan vanwege hun hulphond. 1 op de 5 mensen wordt wel eens geweigerd.

Daarom starten wij opnieuw met de campagne #opendeuren. In 2022 zijn er zijn maar liefst 1.715 stickersetjes aangevraagd! Help je dit jaar mee dat aantal verder te verhogen? Met meer bewustwording, begrip en meer duidelijkheid door zichtbaarheid van de Hulphond is welkom-stickers kunnen we Nederland een stuk toegankelijker maken.

Doe je mee?

Zie jij de Hulphond is welkom-sticker al op alle deuren van plekken waar jij vaak komt? Nee?! Vraag dan een setje stickers aan. Je krijgt er ook een setje posters bij om te geven aan de ondernemer of eigenaar, zodat duidelijk is waarom het belangrijk is dat iemand mét hulphond toegang krijgt. Ook delen we tips hoe je de stickers op een goede manier onder de aandacht brengt, want het is natuurlijk de bedoeling dat de raamsticker uiteindelijk echt zichtbaar op de deur komt te hangen.

Ik vraag een setje stickers aan en doe mee

  • Ik wil geen stickers maar wel een donatie doen aan jullie organisatie, klik hier
  • Ben je ondernemer en wil je een hulphond is welkom-sticker voor je eigen zaak, klik hier
Samen werken aan een toegankelijke maatschappij

Samen werken aan een toegankelijke maatschappij

Jennifer heeft de sticker aangevraagd omdat ze het belangrijk vindt dat iedereen bijdraagt aan een meer inclusieve maatschappij. Ze geeft wat tips hoe je het gesprek over toegankelijkheid aan kunt gaan.

Lees de tips van Jennifer

Met een sticker op de deur weet jij zeker dat je welkom bent

Sticker op de deur werkt stressverlagend

Peter-Paul heeft PTSS en zou zonder zijn buddyhond Zowie veel thuiszitten. Zijn PTSS stopt niet bij de deur, maar soms loopt hij tegen onbegrip op als hij met mijn buddyhond ergens naar binnen wil. Hij is blij met de campagne: als er ergens een sticker op de deur hangt, weet je zeker dat je welkom bent.

Peter-Paul vertelt over zijn buddyhond

Bij cafe Blek zijn hulphonden van harte welkom

Bij café Blek zijn hulphonden van harte welkom

Bij ons zijn hulphonden uiteraard welkom, ik vind het absurd dat er ondernemers zijn die mensen met een hulphond weigeren. Maar ik wist niet dat het zelfs bij wet verboden is om bazen met hun hulphonden te weigeren.

Lees het hele verhaal

Help jij mee alle deuren open te zetten?

VN-verdrag en Nederlandse wetgeving

Sinds 14 juli 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht en officieel een wet – de Wet Gelijke Behandeling op grond van Handicap of Chronische Ziekte (WGBH/CZ). Het is van toepassing op alle terreinen van het leven. Hierdoor is een assistentiehond (professioneel opgeleide hulphond) altijd welkom in openbare gelegenheden.

De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) bepaalt dat het weigeren van een assistentiehond gelijk staat aan het weigeren van de persoon die een hulphond gebruikt. Formeel is het weigeren van een assistentiehond discriminatie op grond van handicap. Met de term assistentiehond worden alle typen hulphonden bedoeld die professioneel zijn opgeleid.

Lees hier alles over toegankelijkheid

Onze website gebruikt cookies