Juul (6) is voor het eerst bij zijn opa en oma thuis geweest. Dat wilde hij nooit, maar nu mocht Tasha mee en dat maakt verschil. Tasha is de buddyhond van Juul, bij wie klassiek autisme is vastgesteld. Het zwarte labradorteefje is er pas net, maar nu al merkt moeder Tessa verandering bij haar zoon.

Hond helpt bij contact maken

‘Juul is erg angstig en denkt na over allerlei gevaren. Ook hangt hij erg aan mij. In een vreemde omgeving voelt hij zich onprettig en daarom gingen we bijna nergens heen. Sinds we Tasha hebben, is dat anders. Op een verjaardag voelt Juul zich nu zelfverzekerder en hangt minder aan mij. Tasha helpt hem om contact te maken. En als Juul daar geen zin in heeft, gaat hij gewoon met Tasha spelen of knuffelen. Die vindt dat geweldig. Ze is heel lief en goed opgevoed, dus het is geen probleem om haar mee te nemen’, zegt Tessa enthousiast.

Kinderen met autisme rustiger

Een buddyhond autisme wordt vooral ingezet bij kinderen met autisme die vaak wegrennen op straat. De ouder houdt de hond vast aan de riem en de kinderen zitten met een extra riempje aan de hond vast. Daardoor worden de kinderen rustiger en kunnen makkelijker mee op pad. Wegrennen doet Juul niet, maar het gezin was wel beperkt door zijn gedrag. Om hun mobiliteit te vergroten, wilde KNGF Geleidehonden graag helpen. Het duurde nog anderhalf jaar voor Tasha kwam, maar het was het wachten waard. Tessa: ‘Juul is dol op Tasha. Aan haar tuig zit een handvat dat Juul kan vasthouden. Prachtig vindt hij dat. Sinds tijden kan ik weer alleen de deur uit, want eindelijk wil Juul ook wel mee met papa of opa - mits Tasha ook mee gaat. We zijn hier heel blij mee. De trainster van KNGF Geleidehonden is vijf dagen aan huis geweest om ons te leren omgaan met Tasha. Echt super.’ Voorzichtig is Tessa meer uitstapjes met Juul en Tasha aan het plannen.

Onze website gebruikt cookies