Wanneer het Oud en Nieuw is, neemt het geknal van vuurwerk weer toe. Rotjes of siervuurwerk zijn leuk  voor wie ervan houdt, maar zowel mensen als dieren kunnen hier flink van schrikken. Het kan voor je huisdier een vervelende periode zijn met veel angst en stress. Wat kun je als baasje doen voor je hond? 

Tips om de jaarwisseling voor honden fijn te laten verlopen

  • Laat je hond rustig wennen aan allerlei ongebruikelijke luide geluiden met een vuurwerk-cd. Deze is verkrijgbaar via diverse websites.
  • Laat je hond niet meer los op straat of in stadsparkjes wanneer het afsteken van vuurwerk toeneemt. Beperk het naar buiten gaan met je hond op Oud- en Nieuwjaarsdag zoveel mogelijk tot de uitlaatrondjes. Loop bij voorkeur de laatste uitlaatronde rond 21.00-21.30 uur.

  • Laat je hond tussen 23.00-2.00 uur niet meer naar buiten, maar laat hem op een zo rustige mogelijke plek liggen met een grote kluif of kong. Zorg hierbij voor een vertrouwde plek voor je hond, deze kiest hij vaak zelf het liefst uit.

  • Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Ga om met je hond zoals je dat normaal ook doet. Negeer hem niet als hij steun zoekt, maar geef de steun die hij nodig heeft. Ben je thuis en zoekt je hond een rustig plekje op, dan is dat prima. Ook in huis geldt dat je hem de steun geeft die hij zoekt.

  • Sluit de gordijnen om de flitsen minder fel te maken en geknal iets te dempen. Zet radio/tv hard aan om zo het geluid van het geluid van vuurwerk iets te verhullen.

  • Nog een tip van de dierenarts voor honden met een zeer ernstige vuurwerkangst: stop vetvrije watten in de oren zodat de hardste geluiden gedempt worden.

  • Honden kunnen in paniek vreemde dingen doen en vaak is het een drukte van belang rond twaalven. Houd dus de deur in de gaten en zorg ervoor dat de hond niet weg kan glippen.

Onze mening over consumentenvuurwerk

Alleen een verbod op consumentenvuurwerk kan ervoor zorgen dat overlast en leed door vuurwerk voorkomen wordt. KNGF Geleidehonden wijst erop dat de openbare ruimte ook toegankelijk moet zijn voor gehandicapte geleidehondengebruikers tijdens de jaarwisseling. Steek geen vuurwerk af bij dieren en kwetsbare mensen en spreek de afstekers aan op hun gedrag. Wij hebben ons daarom aangesloten bij het vuurwerkmanifest.

KNGF Geleidehonden en vuurwerk

Wij trainen, voor zover dit mogelijk is, onze geleidehonden in opleiding op het wennen aan de vuurwerkknallen. Dit doen we door in de lucht te schieten met een luchtdrukpistool, terwijl we met de hond spelen. Hierdoor associeert de hond het lawaai niet met iets vervelends. Onze honden moeten leren om zich tijdens het geleidewerk niet te laten afleiden, bijvoorbeeld door knallen. In dit filmpje benadrukt geleidehondenbaas Anna nog eens hoe belangrijk het is om voorzichtig te zijn met vuurwerk in de buurt van een geleidehond en zijn baas en daarnaast is te zien hoe deze vuurwerktraining verloopt.

Onze website gebruikt cookies