KNGF Geleidehonden ontving een delegatie van Samsung Guide Dog School uit Zuid-Korea. David Chung, CEO van de Koreaanse geleidehondenschool, SJ Lee, directeur van de afdeling Training en TJ Parks, planning manager, bezochten KNGF Geleidehonden met als speciaal doel de eerste virtuele geleidehondenbeleving ter wereld te zien en te ervaren.

Eind 2015 werd deze beleving, die het lopen met een blindengeleidehond levensecht simuleert, geopend door Koning Willem-Alexander. De Zuid-Koreaanse geleidehondenschool, zelf zeer actief op het gebied van innovatie en technologie, is erg geïnteresseerd in de virtuele geleidehondenbeleving.

Goodwill en acceptatie

In Zuid-Korea is de blindengeleidehond een vrij nieuw fenomeen en nog niet door iedereen geaccepteerd. De beleving is een indringende ervaring die een goed beeld geeft van wat een geleidehond doet voor zijn baas en ook hoe belangrijk die is voor de mobiliteit en het levensgeluk van mensen met een ernstige visuele beperking. De in Nederland ontwikkelde en gebouwde beleving zou een bijdrage kunnen leveren aan de goodwill en acceptatie van geleidehonden in Zuid-Korea.

Verwachtingen overtroffen

Samsung Guide Dog School is de enige geleidehondenschool ter wereld die volledig wordt gefinancierd door een commercieel bedrijf, Samsung Fire & Marine Insurances, onderdeel van de bekende elektronicagigant Samsung Corporation. De medewerkers van de Samsung Guide Dog School waren onder de indruk van de geleidehondenbeleving. David Chung, CEO van Samsung Guide Dog School:

‘‘De beleving is een van de meest vernieuwende dingen die ik de laatste tijd heb gezien. Het gebruik van virtual reality vind ik bijzonder. Dit draait om zien en visuele effecten en dat zet je nu juist in om duidelijk te maken hoe het is om niet te kunnen zien. Ons bezoek heeft onze verwachtingen overtroffen. Niets is overtuigender dan iemand iets laten ervaren. De beleving kan in Korea een flinke stap voorwaarts betekenen in begrip en acceptatie van geleidehonden."

Internationale uitwisseling

Naast de Koreaanse geleidehondenschool is er ook belangstelling getoond door andere buitenlandse geleidehondenscholen. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden: ‘Wij zijn lid van de Internationale Federatie van Geleidehondenscholen, net als de Koreaanse geleidehondenschool. Onderling is er veel samenwerking en kennisuitwisseling tussen de leden van de Federatie. Als wij Samsung Guide Dog School kunnen helpen met onze opgedane kennis en ervaring omtrent de beleving, dan doen we dat natuurlijk graag.”

Zelf de beleving ervaren?

Onze website gebruikt cookies