Voor de meeste mensen is december de gezelligste maand van het jaar, maar dit geldt niet voor geleidehondenbazen. Zij ervaren deze maand vaak als stressvol en lastig. Vanwege de harde vuurwerk-knallen worden zij zelfs beperkt in hun vrijheid. KNGF Geleidehonden maakt zich daarom hard voor meer vuurwerkvrije zones en wil een verbod op consumentenvuurwerk.

Het vuurwerk dat illegaal wordt afgestoken in de dagen voor de jaarwisseling zorgt voor onrust bij geleidehonden en hun bazen. Als je blind of slechtziend bent zie je het niet als iemand verderop bezig is met vuurwerk. Daardoor kun je jezelf en je hond er niet op voorbereiden of het vermijden door een andere straat in te slaan. Iedere knal komt voor jou uit het niets en dat levert zowel jou als je hond veel schrikmomenten op. Als je PTSS of autisme hebt, kan dit angstaanvallen oproepen. Normaal gesproken vind je op zo’n moment steun bij je hond. Maar omdat hij zelf ook schrikt van het vuurwerkgeknal, is hij nu niet in staat om jou steun te bieden.


Negatieve invloed op geleidehonden

Honden kunnen van de schrik in paniek raken. Met name wanneer het vuurwerk in hun buurt wordt afgestoken, bestaat de kans dat ze hier vuurwerkangst of letsel aan overhouden. Soms is de schrikreactie dusdanig groot dat de hond elk plotselinge en harde geluid gaat associëren met paniek. Het horen van luide muziek, verkeersgeluiden of spelende kinderen geeft dan al aanleiding voor angst. Ook de plek waar het vuurwerk is afgestoken kan hij aan angst koppelen. Zo’n traumatische ervaring met vuurwerk kan er in het uiterste geval toe leiden dat we hem moeten afkeuren als geleidehond.


Vuurwerk beperkt geleidehondenbazen in vrijheid

Tweederde van de geleidehondenbazen geeft aan zijn ritme of dagelijkse handelingen in december aan te passen uit angst voor het vuurwerk. In de weken voor oud en nieuw mijden zij openbare ruimten en blijven ze zoveel mogelijk binnen. Sommige geleidehondenbazen gaan zelfs naar een afgelegen vakantiepark om aan het vuurwerk te ontkomen. Hierdoor worden zij enorm beperkt in hun vrijheid.


Vuurwerkvrije zones en verbod op consumentenvuurwerk

Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones kan geleidehonden en hun bazen helpen om deze onrustige tijd door te komen. KNGF Geleidehonden vindt de toename van het aantal vuurwerkvrije zones daarom een goede ontwikkeling. Wij juichen het toe dat steeds meer gemeenten hieraan meewerken en vragen iedereen om de regels op dit gebied ook echt na te leven. Maar het liefst zien wij dat er een verbod komt op het afsteken van vuurwerk door consumenten. 

Wij zijn van mening dat vuurwerk enkel in handen van professionals mag komen. Openbare ruimten moeten voor iedereen toegankelijk zijn rond de jaarwisseling, dus ook voor gehandicapte mensen met een geleidehond. De huidige wijze van oud en nieuw vieren weegt niet op tegen de letsels, schade, veiligheidsproblemen en maatschappelijke overlast van consumentenvuurwerk. Met professionele vuurwerkshows kunnen we allemaal evengoed genieten van het vuurwerk, maar wel op een veilige manier en zonder overlast. De traditie van het kijken naar vuurwerk op oudejaarsnacht blijft zo ook behouden.

Onze website gebruikt cookies