Verkeersdeelnemers zijn wettelijk verplicht om te stoppen voor de opgeheven witte stok van blinden en slechtzienden. Toch werd dit hulpmiddel het afgelopen jaar met grote regelmaat genegeerd bij het oversteken, blijkt uit recent onderzoek. Dit leidde tot ongelukken en vervelende situaties. KNGF Geleidehonden, Bartiméus, de Oogvereniging, de Robert Coppes Stichting en Visio bundelen de krachten en organiseren gezamenlijk de bewustwordingscampagne Stop voor de Witte Stok. 

De week voorafgaand aan de Dag van de Witte Stok (op 15 oktober) staat in het teken van de witte stok van blinden en slechtzienden. De organisaties hopen op meer begrip van verkeersdeelnemers, zodat ook mensen met een visuele beperking veilig kunnen deelnemen aan het verkeer. 

Zelf ervaren  

Op vrijdag de 13e kunnen belangstellenden (onder begeleiding) “blind” en met een witte stok oversteken in onder andere Leiden, Nijmegen, Putten en Groningen. Zo beleven zij zelf hoe het is om afhankelijk te zijn van je gehoor en andere verkeersdeelnemers. Politiewoordvoerder Ellie Lust, oud-voorzitter van de Tweede Kamer en toezichthouder Gerdi Verbeet en burgemeesters en wethouders onderstrepen de oproep ‘Stop voor de Witte Stok’ en maken ter plaatse de eerste oversteek. 

Verontrustende onderzoeksresultaten 

Diezelfde dag stellen de organisaties indrukwekkende en verontrustende onderzoeksresultaten beschikbaar die het belang van het stoppen voor de witte stok benadrukken. Uit het onderzoek komt onder andere naar voren hoe vaak stokgebruikers hiermee worden geconfronteerd, welke verkeersdeelnemers zich hier voornamelijk schuldig aan maken en wat de effecten zijn als de witte stok wordt genegeerd bij het oversteken. Blinden en slechtzienden, die dagelijks gebruikmaken van de witte stok, kunnen deze resultaten uit ervaring ter plekke toelichten. 

Ook verkeersorganisaties en rijscholen worden geïnformeerd. Voor basisscholen is er een lespakket beschikbaar. Meer informatie over deze campagne staat op stopvoordewittestok.nl

Onze website gebruikt cookies