De jaarwisseling en de tijd er naartoe gaat gepaard met geknal van vuurwerk. Het kan voor je huisdier een vervelende periode zijn met angst en stress.

Met deze tips zorg je ervoor dat de jaarwisseling ook een fijne tijd is voor je hond:

  • Blijf in de buurt van je hond.
  • Laat je hond wennen aan ongebruikelijke luide geluiden met een vuurwerk-cd. Deze is eenvoudig online te kopen via verschillende websites.
  • Laat je hond niet meer loslopen wanneer het afsteken van vuurwerk toeneemt.
  • Beperk het naar buiten gaan met je hond op Oud- en Nieuwjaarsdag tot de uitlaatrondjes. Loop de laatste uitlaatronde rond 21.00-21.30 uur.
  • Houd je hond binnen tussen 23.00 en 02.00 uur en laat hem op een zo rustige mogelijke plek liggen met een grote kluif of kong. Een vertrouwde plek voor je hond is het fijnst en deze kiest hij vaak zelf.
  • Reageer luchtig wanneer je hond schrikt. Vertel hem op een niet-troostende enthousiaste manier dat er niks aan de hand is.
  • Sluit de gordijnen om flitsen minder fel te maken en geknal te dempen.
  • Zet radio/tv hard aan om zo het geluid van het geluid van vuurwerk iets te verhullen.
  • Honden kunnen in paniek vreemde dingen doen en vaak is het een drukte van belang rond twaalven. Houd daarom de deur in de gaten en voorkom dat hond wegglipt.

Voor puppypleeggezinnen en cliënten hebben wij aangepaste tips die te lezen zijn op MijnKNGF.

Vuurwerkstrip met tips

Beschrijving afbeeldingen: 

Tip 1: Hond & bazin zitten naast de cd-speler en luisteren samen naar vuurwerkgeluiden.
Tip 2: Buiten knalt het vuurwerk. Omdat z’n baasje schrikt en een halve meter de lucht in springt, duikt de hond weg, met pootjes gekruist over z’n ogen. Deze rare reactie van z’n baas maakt het allemaal extra spannend.
Tip 3: Een blinde man loopt met zijn geleidehond over straat, als er een rotje op hen dreigt te vallen. Gelukkig kan iemand vanuit een naastgelegen gebouw vanuit het raam het rotje opvangen. Nog nét op tijd gelukkig!

Onze mening over consumentenvuurwerk

Alleen met een verbod op consumentenvuurwerk kan overlast en leed door vuurwerk worden voorkomen. Wij vinden dat de openbare ruimte ook tijdens de jaarwisseling toegankelijk moet zijn voor gehandicapte geleidehondengebruikers. Steek geen vuurwerk af bij dieren en kwetsbare mensen en spreek de afstekers aan op hun gedrag. Wij hebben ons daarom aangesloten bij het vuurwerkmanifest.

Lees ons standpunt over vuurwerk

Onze website gebruikt cookies