Foto: BLINKfotografie

Een bijzondere mijlpaal voor KNGF-instructeur Frans Heitz. In juni is hij maar liefst 45 jaar in dienst. En toevallig werd rond die tijd ook het F-nest geboren. Om Frans te eren, vernoemden we een pup naar hem: Fransie!

Frans startte zijn loopbaan in 1975 als leerlingtrainer bij KNGF Geleidehonden. Door de jaren heen zag hij de honden, diens bazen en het straatbeeld veranderen. Zo vertelde hij hoe het er in 1975 aan toe ging bij de geleidehondenschool, toen nog op de Middenweg in Amsterdam gevestigd. Als 19-jarige leerlingtrainer mocht hij bijvoorbeeld mee naar het dierenasiel om honden te scouten die geleidehond moesten worden. Er werkten destijds zo’n 14 mensen bij KNGF. Er was geen eigen fokafdeling en er waren nog geen puppypleeggezinnen.

Effect van zijn werk is groot

Frans zag de organisatie uitdijen, er kwamen veel nieuwe medewerkers en afdelingen bij. Hij groeide mee en leerde de honden en hun bazen omgaan met de drukker wordende maatschappij. Ook nam hij tientallen geleidehondentrainers onder zijn hoede om ze het vak te leren. Dit maakt hem naast de geweldige collega die hij is, ook de eerste en vooralsnog enige Nederlandse geleidehondeninstructeur met deze lange staat van dienst. Zijn rol binnen de organisatie en het effect van zijn werk op mensen met een visuele handicap in Nederland zijn onmiskenbaar groot.

‘De hond is een verlengstuk van mijn lichaam’

Voor Frans voelt het jubileum niet als 45 jaar. ‘Als het 25 jaar zou zijn, dan geloof ik het ook’, aldus Frans. Hij kan zich niet voorstellen hoe het zou zijn als hij niet meer aan KNGF verbonden zal zijn straks. Frans: ‘De hond is eigenlijk een soort verlengstuk van mijn lichaam geworden in al die jaren. Links heb ik de beugel vast en in het tuig dat eraan vastzit, zit de hond. Zoals een racket hoort bij een tennisser, zo hoort die geleidehond bij mij. Ik weet niet beter.’

Geëerd met Fransie

In 2015 ontving Frans een lintje voor zijn jubileum en bijdragen aan KNGF Geleidehonden. Voor deze mijlpaal krijgt hij een ‘verlengstuk’ naar hem vernoemd: pup Fransie! Wie weet mag Frans straks ‘zijn’ Fransie intuigen en meenemen voor een testrit om zijn kwaliteiten te testen. Maar eerst mag Fransie genieten van een onbezorgde jeugd bij zijn pleeggezin.

Natuurlijk hebben Frans en Fransie elkaar ook ontmoet :-)
Frans met pup Fransie in zijn armen krijgt en lik van de pup

Onze website gebruikt cookies