PTSS Buddyhondentrainer Herman Pestman krijgt eerste Witte Anjer Prijs

Herman staat voor het KNGF Geleidehonden gebouw met een bos prachtige witte anjers in zijn handen.

Herman Pestman, medeverantwoordelijk voor het opleiden en afleveren van buddyhonden PTSS bij KNGF Geleidehonden, heeft vandaag de eerste Witte Anjer Prijs ontvangen. De Witte Anjer Prijs is een publieksprijs waarmee het Nationaal Comité Veteranendag mensen in het zonnetje zet die een bijzondere rol spelen in het leven van een veteraan. De jury verkoos Herman uit 110 nominaties. 

Juryvoorzitter Jaap Rost Onnes: “De winnaar heeft het leven van een heleboel veteranen significant verbeterd. De afgelopen vijf jaar trainde hij 35 buddyhonden die een nieuw thuis kregen bij veteranen met PTSS. Een buddyhond biedt onvoorwaardelijke vriendschap en draagt bij aan de zelfstandigheid van zijn baas. Dit kan een enorme positieve invloed hebben op het leven van een veteraan, diens gezin of zijn/haar omgeving.” 

Herman werd genomineerd door KNGF-collega en veteraan Kees Tinga: “Herman neemt onze opleidingshonden in huis, traint ze en geeft workshops aan cliënten. In korte tijd heeft hij zich de problematiek van onze doelgroep eigen gemaakt. Mede dankzij zijn inzet is de buddyhond algemeen geaccepteerd als hulpmiddel voor mensen met PTSS.” Herman zelf was zeer verrast: “Voor mij is dit werk het mooiste wat ik kan doen. Vooral de combinatie van werken met honden en mensen helpen, is schitterend. Daar zit de beloning grotendeels al in, wat niet wegneemt dat ik het fantastisch vind deze prijs te mogen ontvangen.” Herman ontvangt een van wit albast gemaakte witte anjer en is eregast tijdens Veteranendag op 30 juni.

De jury

De jury bestaat uit voorzitter Jaap Rost Onnes (onder andere voormalig directeur ABN AMRO), Manja Blok (voormalig F-16 piloot), Ciska en Marijke de Weerd (kinderen van een veteraan, oprichters Anjer Kinderen) en Anne Mulder (Dutchbat III veteraan, Tweede Kamerlid en lid van het Nationaal Comité Veteranendag).

Meer erkenning voor veteranen

De Witte Anjer staat symbool voor de waardering van Nederlandse Veteranen en wordt gedragen links op de borst. Jaarlijks dragen duizenden mensen de bloem tijdens de Nederlandse Veteranendag, waaronder de koning en de minister-president. Het Nationaal Comité Veteranendag werkt aan meer maatschappelijke erkenning en waardering voor veteranen en actief dienende militairen. Daarvoor wordt jaarlijks de Nederlandse Veteranendag gehouden in Den Haag. 

Onze website gebruikt cookies