Oud-mariniers in actie voor buddyhond
De oud-mariniers van de Dutch Marine Row Challenge (DMRC) staan in de startblokken om de Noordzee over te roeien voor buddyhonden die hun maten in nood kunnen bijstaan.
Het is zover! Na twee jaar voorbereiden starten de oud-mariniers dit weekend met hun Dutch Marine Rowing Challenge; ze gaan eindelijk de overtocht maken naar Groot-Brittannië. De Wereldhavendagen in Rotterdam vormen het vertrekpunt van de vijfdaagse roeitocht. De oud-mariniers roeien naar Vlissingen en steken daarna de Noordzee over naar Londen.
Zij doen dit ter ere van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers. Daarnaast willen de oud-mariniers met hun de roeitocht geld ophalen voor collega's die tijdens of na vredesmissies in de problemen zijn gekomen, bijvoorbeeld door een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Van de uitgezonden mariniers raakt 1 tot 3 procent voor het leven beschadigd. Het gaat daarbij om zowel zichtbaar als onzichtbaar letsel zoals PTSS. De opbrengsten van het project worden geschonken aan verschillende projecten waarmee mariniers in nood en nabestaanden van collega's worden geholpen. Een deel is bestemd voor de opleiding van onze buddyhonden voor (oud-)geüniformeerden met PTSS.
Feestelijke start
Ruim 120 oud-mariniers roeien in negen sloepen van de Erasmusbrug in Rotterdam naar de Tower Bridge in Londen. Bij het passeren van de Erasmusbrug in Rotterdam zal burgemeester Aboutaleb aanstaande zaterdag vanaf de Parkkade het startschot geven. Voordat ze echt het ruime sop opgaan, doen ze Vlissingen aan, waar ze feestelijk worden verwelkomd. De roeiers willen Vlissingen graag bezoeken, omdat Vlissingen de nieuwe thuisbasis van de mariniers wordt én het Korps Mariniers in 1665 mede is opgericht door de Zeeuw Michiel de Ruyter. In Vlissingen varen lokale sloeproeiers het korps tegemoet. Bij het standbeeld van Michiel de Ruyter in Vlissingen volgt een speciale ceremonie, waarna er bij het Arsenaal een feest is voor de mariniers en hun naasten.
Begeleiding van de Koninklijke Marine
Op maandag 7 september gaat de Challenge de Noordzee op richting Margate, daarna zet men koers naar Sheernes: de monding van de Thames. De Koninklijke Marine begeleidt de oud-mariniers tijdens de overtocht. Het ultramoderne schip van de Koninklijke Marine, L801 Zr.Ms Johan de Witt, is het onderkomen voor de roeiers van DMRC gedurende hun monstertocht en tijdens het verblijf in Londen. Bij Sheernes worden de roeiers onthaald door een groep collega’s van de Royal Marines Commando’s in amfibische voertuigen. De Royal Marines begeleiden de roeiers samen met de Koninklijke Marine tot aan Londen. Als alles mee zit roeit de DMRC vrijdagmiddag Londen in.
‘Veel succes bij deze overtocht’
De aankomst op 12 september is tevens de start van het grootste roei-evenement ter wereld: The Great River Race. ‘Wij wensen de roeiers heel veel succes bij hun overtocht’, vertelt Ellen Greve, directeur van KNGF Geleidehonden. ‘Het is bijzonder om te zien hoe deze oud-mariniers voor hun maten blijven zorgen, ook na hun diensttijd. Als zorghondenopleider van onder andere buddyhonden zijn we bekend met de problemen van oud-mariniers die kampen met PTSS.
Een buddyhond draagt bij aan het gevoel van veiligheid, vergroot de bewegingsvrijheid en biedt troost en rust. Dankzij de inzet van deze honden, kunnen (oud-)geüniformeerden weer vooruit in het leven. Wij zijn de roeiers dan ook zeer dankbaar voor hun inzet en wij zijn blij dat wij een deel van de opbrengst kunnen gebruiken voor het opleiden van buddyhonden.’