Jaarlijks worden er ongeveer 200 pups geboren bij KNGF Geleidehonden. Met name de tweede helft van dit jaar zijn er flink wat jonge honden die hun nest gaan verlaten. Voor deze pups zoeken wij puppypleeggezinnen in Friesland, Groningen, Overijssel, Drenthe, Flevoland en Gelderland.

Deze vrijwillige gezinnen zorgen het eerste levensjaar voor de pup en bereiden hem voor op zijn opleiding tot geleidehond. Want deze knappe honden kunnen niet zomaar iemand met een beperking bijstaan, daar gaat heel wat aan vooraf. Jij kunt een belangrijk deel uitmaken van dit bijzondere traject door een pup van KNGF Geleidehonden op te voeden voordat hij naar school gaat. 

KNGF Geleidehonden fokt al haar geleidehonden zelf. De pups worden geboren bij fokgastgezinnen in huis, waar de moederhond woont. Als de pups 7,5 weken oud zijn, gaan ze naar een puppypleeggezin. Daar blijven ze ruim een jaar totdat ze hun opleiding tot geleidehond starten op de geleidehondenschool in Amstelveen. Tijdens deze periode kan de jonge hond veilig opgroeien, goede hondenmanieren leren en aan alles wennen waar hij later als geleidehond mee te maken krijgt, zoals openbaar vervoer, kinderen en andere dieren. Het puppypleeggezin is het fundament van de opleiding tot geleidehond.


Een prachtig doel 

Ingrid Nijman, fokspecialist van de afdeling Training & Zorg: ‘Puppypleeggezinnen dragen een bijzonder steentje bij aan een prachtig doel; mensen met een beperking meer zelfstandigheid geven met een speciaal opgeleide hond.’ Als de geleidehond aan zijn basisopleiding bij KNGF Geleidehonden begint, wordt er bekeken of de hond blindengeleidehond wordt voor iemand met een visuele beperking, assistentiehond voor naast de rolstoel, autismegeleidehond voor een kind met autisme of buddyhond voor een (oud-)geüniformeerde met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).  

Een KNGF-pup opvoeden, ik kan het iedereen aanraden

Puppypleeggezin Hofman


Pleeggezin staat er niet alleen voor

Wie een pup van KNGF Geleidehonden mee naar huis krijgt, staat er niet alleen voor. Elk pleeggezin krijgt een instructeur toegewezen die regelmatig op bezoek komt en ondersteunt bij de opvoeding. Puppypleeggezinnen kunnen altijd contact opnemen met het servicebureau als ze vragen hebben of tegen dingen aanlopen. Daarbij krijgen ze toegang tot een e-learningprogramma, de noodzakelijke handleiding voor elk puppypleeggezin. Hierin is alles te lezen over de opvoeding en de socialisatie van de pup.  

Onze website gebruikt cookies