Restaurant Jamie’s Italian in Rotterdam had vanmiddag bijzondere gasten: zes geleidehonden en één pup-in-opleiding schoven samen met hun baas aan voor een lunch. Met dit initiatief vierde het gezelschap dat geleidehonden overal welkom - moeten - zijn sinds het VN-verdrag inzake rechten voor mensen met een beperking ook in Nederland in werking trad.

‘Het staat in Rotterdam buiten kijf dat iedereen mee mag doen en welkom is, of je nu een beperking hebt of niet. Deze lunch is een duidelijk signaal’, zei wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg, Hugo de Jonge, die ook aanwezig was.

Goed voorbeeld doet volgen

De lunch werd aangeboden door Souad el Hamdaoui, eigenaresse van Jamie’s Italian, in samenwerking met KNGF Geleidehonden. Aanleiding was een toegangsweigering van een jonge vrouw met een blindengeleidehond door een medewerker van het restaurant eerder dit jaar. Dit berustte echter op een misverstand en met deze lunch wil El Hamdaoui laten zien dat mensen met een beperking en hun geleidehond altijd van harte welkom zijn. ‘Dat zou in de hele horecawereld het geval moeten zijn’, aldus El Hamdaoui.

Onwetendheid

‘Het is nog niet overal doorgedrongen dat de wet veranderd is’, zegt Peter van der Heijden, Hoofd Training en Cliëntenzorg aanwezig namens KNGF Geleidehonden. ‘Jamie’s Italian geeft vandaag het goede - én lekkere - voorbeeld.’ Cliënte Nicoletta Roggen met blindengeleidehond Starlet: ‘Je kunt natuurlijk altijd mopperen over ontoegankelijkheid, maar de lunch van vandaag toont dat je dit onderwerp ook positief kunt benaderen, door complimenten uit de delen als het wél goed gaat. Ik hoop dat Starlet en ik in de toekomst overal welkom zijn.’

Invalidetoilet als bezemkast

Dieuwke Turksma met assistentiehond Riki benadrukt dat het niet altijd om een letterlijke toegangsweigering gaat, maar dat ze soms ergens niet naar binnen kan dankzij een te smalle doorgang, te hoge drempel of omdat de invalide-wc gebruikt wordt als bezemkast. Men staat er niet bij stil dat dit praktisch gezien ook ontoegankelijk is.

Toegankelijkheid = vrijheid en zelfstandigheid

KNGF Geleidehonden ondersteunt het Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid en nomineert Jamie’s Italian hiervoor, in het kader van de Week van de Toegankelijkheid (3 t/m 8 oktober). Gerard de Nooij van Ongehinderd, een maatschappelijke onderneming die zich inzet voor een toegankelijker Nederland, was ook aanwezig bij de lunch. ‘Door samen te werken kunnen we steeds meer van ons land toegankelijk maken. Dat betekent dat steeds meer mensen met een beperking van keuze- en bewegingsvrijheid kunnen genieten’, aldus De Nooij.

El Hamdaoui: ‘Deze honden zijn goed opgevoed en gedragen zich uitstekend, dus tegen mijn collega’s in de horeca zou ik willen zeggen: een geleidehond kun je rustig toelaten in je restaurant!’

 

Onze website gebruikt cookies