Voor Roselien Strobbe-Schriever was er vandaag een grote verrassing: zij kreeg een Koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Marianne Schuurmans. Als erkenning voor haar jarenlange ijver voor KNGF Geleidehonden. Roselien heeft 15 pups opgevoed voor KNGF en daarna 4 nestjes KNGF-pups verzorgd. Het merendeel van al die pups loopt inmiddels rond als hulphond.

KNGF Geleidehonden kan zeker niet zonder de hulp van vrijwilligers en is ontzettend dankbaar dat mensen zoals Roselien zich tientallen jaren, geheel belangeloos, willen verbinden aan onze organisatie. Roselien begon in 1998 met het opvoeden van KNGF-pups. Daarna werd de familie Strobbe fokgastgezin: zij kregen een moederhond in huis en helpen zo mee om nestjes toekomstige assistentiehonden op de wereld te zetten.

Puppypleeggezinnen als de familie Strobbe zijn hard nodig. Zij zorgen ervoor dat onze pups ruim een jaar lang opgroeien onder de meest ideale omstandigheden, namelijk een gezinssituatie waar alle tijd, liefde en persoonlijke aandacht voor een pup aanwezig is. Zo leggen ze een stevig fundament voor de latere taak van hulphond. Roselien Strobbe-Schriever heeft zich erg ingespannen om haar pups tot goede toekomstige hulphonden op te leiden. Hoewel het grootste deel van het werk op de schouders van één persoon komt, draagt het hele gezin een steentje bij met het zindelijk maken, leren luisteren en optimaal socialiseren. Na een jaar moet het gezin afscheid nemen van de jonge hond, om de rest van de opleiding tot assistentiehond aan KNGF over te dragen.

24 uur per dag in de weer

Sinds 2015 is de familie Strobbe fokgastgezin. Ze kregen moederhond Usha in huis. Onze moederhonden krijgen maximaal 4 nesten en mogen daarna met pensioen. Ze wonen permanent bij een fokgastgezin; dit gezin heeft in de periode rondom zwangerschap, bevalling en de weken dat de pups bij de moeder zijn, een verantwoordelijke taak. Praktisch 24 uur per dag is er zorg voor moeder en pups. Bij een groot nest moeten de pups om de 3 tot 8 uur handmatig worden bijgevoerd, afhankelijk van de hoeveelheid moedermelk. Na drie weken wordt het werk fysieker: de pups worden ondernemender en hun vele plasjes moeten dagelijks worden opgeruimd. Veel werk voor het fokgastgezin. Verder leren de pups in het fokgastgezin vast wennen aan huiselijke geluiden zoals stofzuiger en wasmachine, zodat ze daar niet meer vreemd van opkijken. De pups blijven 7½ week bij het fokgastgezin, daarna gaan ze naar hun pleeggezin. Tot nu toe ontfermde Roselien en haar familie zich over 4 nesten.

 

Het zorgen voor moederhond en pups is iets wat Roselien goed kan en met enorme passie doet. Wij werken nu al vele jaren met haar samen aan ons mooie doel en hopen dit nog lang te kunnen doen.

Ingrid Nijman, fokspecialist

Pup Amalia

KNGF Geleidehonden is erg blij dat er gezinnen zijn zoals de familie Strobbe die dag en nacht voor moeder en pups willen zorgen en ze een goede start geven. Ze zijn daarmee een onmisbare schakel in ons doel: mensen met een beperking veel meer mobiliteit en zelfstandigheid geven met een professioneel opgeleide hulphond. Omdat Roselien zich al ruim 25 jaar intensief en vol enthousiasme voor dit doel inzet, zonder hiervoor enige vergoeding te ontvangen, met als grootste motivatie een ander te kunnen helpen, zijn wij trots en dankbaar dat het zijne Koninklijke Hoogheid heeft behaagd dit te waarderen in de vorm van een Koninklijke onderscheiding. Het is de welverdiende kroon op het werk van Roselien. Leuk weetje: 10 jaar geleden had Roselien een KNGF-pup in huis die Amalia heette. Vernoemd naar de kroonprinses, inderdaad. Amalia heeft een glansrijke carrière als blindengeleidehond gehad en geniet sinds vorig jaar van haar welverdiende pensioen in haar adoptiegezin!

Roselien ontvangt het lintje van de burgemeester

Onze website gebruikt cookies