Zijne Majesteit de Koning opent woensdag 4 november 2015 de eerste geleidehondenbeleving ter wereld bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen. Ter ere van het 80-jarig jubileum realiseert de maatschappelijke organisatie een geleidehondenmuseum.

Het hoogtepunt daarvan is een spectaculaire beleving die ziende mensen op levensechte wijze laat ervaren hoe het is om met een geleidehond te lopen. Daarmee geeft de beleving inzicht in de grote toegevoegde waarde van de blindengeleidehond. De aansluitende tentoonstelling belicht het verleden, het heden en de toekomst van de geleidehond in Nederland. Op inventieve wijze wordt het verhaal verteld van 80 jaar KNGF Geleidehonden.

Virtual reality

Er is internationaal grote interesse voor de onthulling van de geleidehondenbeleving. Door het gebruik van virtual reality wordt de bijzondere samenwerking tussen de geleidehond en diens baas levensecht ervaren. De bezoeker beleeft verschillende confronterende situaties die een waarheidsgetrouw gevoel geven als blinde in hartje Amsterdam met een geleidehond te lopen.

Bewustzijn en begrip

De beleving biedt vooral inzage in hetgeen de geleidehond voor zijn baas doet. Ellen Greve, directeur KNGF Geleidehonden, licht toe: "Het is een exacte weergave van de realiteit en daardoor ook een indrukwekkende ervaring. Het beoogt het bewustzijn en het begrip te vergroten van niet te kunnen zien in een wereld die volledig is ingericht op ziende mensen. Men kan hier zelf ervaren hoe moeilijk het is om als blinde alledaagse situaties in het huidige straatbeeld te doorstaan." De beleving dient daarom ook als effectief lobbymiddel voor de belangen van geleidehondenbazen in de samenleving en zal na de opening worden opengesteld voor een breed publiek.

Ontmoeting mens en hond

Na een rondleiding door het museum brengt de Koning een bezoek aan de honden in opleiding in de kennels van KNGF Geleidehonden. Hierna zal hij kennismaken met een aantal betrokkenen die voor de organisatie van groot belang zijn, zoals vrijwilligers, geleidehondenbazen, samenwerkingspartners en medewerkers. Ook zal de Koning een toelichting krijgen op andere (technologische) innovaties die binnen KNGF Geleidehonden bij het kenniscentrum KNGF Campus zijn ondergebracht. 

Aanmelden voor de beleving

Onze website gebruikt cookies