Met maart als internationale darmkankermaand in het vooruitzicht, gaat het onderzoek van KNGF Geleidehonden en VUmc met medische detectiehonden een nieuwe fase in. 

Vijf speciaal opgeleide honden hebben laten zien dat ze darmkanker kunnen signaleren in ontlastingmonsters. Een uitgebreide wetenschappelijke vervolgstudie met drie nieuwe honden moet de herhaalbaarheid van de training en positieve resultaten aantonen. Daarnaast wordt met meer monsters gewerkt, waarmee de methode in de breedte wordt uitgediept.

Wetenschappelijke onderbouwing

De honden hebben tot nu toe een stijgende lijn laten zien in het detecteren van darmkanker in ontlastingmonsters en dit moet nu verder wetenschappelijk worden onderbouwd. KNGF Geleidehonden en VUmc hopen met het onderzoek aan te tonen dat de honden in de toekomst mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de grote puzzel van het vroegtijdig opsporen van darmkanker. Hoe eerder kanker wordt ontdekt bij patiënten hoe groter de kans op herstel. Het projectteam hoopt het onderzoek eind dit jaar af te ronden met voldoende wetenschappelijk bewijs.

Videobericht update Medische Detectiehonden

Onze website gebruikt cookies