De pups van KNGF Geleidehonden worden geboren bij fokgastgezinnen thuis waar de moederhond woont. Een van die gezinnen is familie Bulk uit Amstelveen. Janneke en Johan hebben al 13 nestjes in huis gehad en op 5 december is “hun” 100ste KNGF-pup geboren. Afgelopen woensdag namen zij afscheid van deze pup en haar nestgenootjes. Die wonen nu bij de puppypleeggezinnen die de jonge honden voorbereiden op hun opleiding tot geleidehond.

‘KNGF Geleidehonden loopt als een rode draad door ons leven’, vertelt Janneke Bulk. ‘De eerste KNGF-moederhond is in 1989 bij ons geplaatst. Sindsdien hebben we al 6 moederhonden met hun nestjes in huis gehad.’ Op 5 december is moederhond Inny bevallen van 6 zwarte labrador retriever pups, waaronder 100ste pup Jiske. ‘Een ondernemend hondje met lef’, volgens Janneke.

Een goede start

De pups worden onder begeleiding van KNGF Geleidehonden bij fokgastgezinnen thuis geboren. Deze aanpak zorgt voor een stabiele, huiselijke omgeving voor de moederhond en de pups. De jonge viervoeters hebben daardoor meteen een voorsprong op soortgenoten die in een kennel opgroeien.

Als de pups ruim 7 weken zijn gaan ze naar vrijwillige puppypleeggezinnen die de jonge hond in het eerste levensjaar verzorgen, opvoeden en socialiseren. Ze laten hem bijvoorbeeld kennismaken met andere dieren, kinderen en het openbaar vervoer. Zodat hij later nergens meer van opkijkt als hij geleidehond is.

Hulp in het dagelijks leven

Na dik een jaar begint de hond aan zijn daadwerkelijke opleiding in Amstelveen, waar hij wordt opgeleid om iemand met een visuele beperking, in een rolstoel, met autisme of een posttraumatische stressstoornis te helpen in het dagelijks leven. ‘Het is fantastisch wat honden kunnen betekenen voor mensen met een beperking. We zijn er trots op dat wij hier op deze manier aan kunnen bijdragen’, zegt Janneke. 

Puppypleeggezin, iets voor jou?

Jaarlijks worden er zo’n 200 pups geboren bij KNGF Geleidehonden en voor al deze pups zoeken we fijne gezinnen. Ook puppypleeggezin worden? 

Onze website gebruikt cookies