‘Mijn droom is nog steeds om zelf honden te hebben, maar nu geniet ik ervan dat ik op deze manier veel contact met honden kan hebben.’ Martijn Vernède helpt als vrijwilliger het kennelteam met de verzorging van de honden die op school zijn. 

Knuffelen met de honden

Hoe graag hij het ook zou willen, een eigen hond past nu niet in Martijns leven. Samen met zijn vrouw woont hij op een bovenwoning in hartje Utrecht. ‘Met een heel steile trap.’ Ook reizen ze regelmatig naar het buitenland. 

Elke dinsdagochtend meldt Martijn zich om half acht in Amstelveen. Daar blijft hij tot circa één uur. In die tijd schrobt hij de vloeren van de kennels schoon, vult de voedertonnen bij en leegt de prullenbakken. Hij snijdt worst in kleine stukjes als beloningsvoertjes voor de training. Als het uitkomt, trakteert hij sommige honden op een uitgebreide borstelbeurt. En natuurlijk maakt hij tijd om lekker met ze te knuffelen. 

Aan de slag als vrijwilliger

‘Al sinds mijn studietijd ben ik donateur. Na een laatste avontuur in het buitenland, waar ik werkte voor grote, internationale bedrijven, wilde ik graag vrijwilligerswerk doen. Omdat ik KNGF Geleidehonden toch al steunde, besloot ik te informeren of ik als vrijwilliger iets kon betekenen. Toevallig was er een plek vrij in de kennel. Inmiddels ben ik al zeven jaar met veel plezier kennelvrijwilliger.’ 

Het vrijwilligerswerk bevalt hem zo goed dat hij zich op meer plekken inzet. Martijn: ‘Ik vind honden erg leuk, maar ik ben ook goed met mensen. Daarom bezoek ik nu ook wekelijks een zorglocatie voor ouderen die blind en slechtziend zijn en geestelijke beperkingen hebben.’ 

Onderdeel van het team

Wat hij het leukst vindt aan zijn vrijwilligerswerk in de kennel, weet Martijn meteen: ‘Dat je als een volwaardige kracht meedraait. Met een vrijwilliger erbij is er meer tijd om honden te borstelen en massages te geven. Daarbij word je door de kennelmedewerkers goed betrokken bij het hele proces. Het is echt niet zo dat vrijwilligers alle rotklusjes mogen oppakken. De vaste medewerkers doen net zo goed het vervelende werk, zoals poep opruimen.’

Martijn is ondertussen multi-inzetbaar. ‘Ik help regelmatig mee met diverse evenementen zoals open dagen en de jaarlijkse ambassadeursdag. Aangezien ik veel werkervaring heb als financial controller, spring ik (op betaalde basis) af en toe bij tijdens vakanties op de financiële afdeling. Zo kan ik mijn kennis hier ook inzetten. Ook ben ik onderdeel van het ‘puppywatch-team’, een aantal vaste vrijwilligers die voor de pups zorgt als ze eventjes op school zijn voordat ze met hun puppypleeggezin meegaan. Vervelend werk, maar iemand moet het doen.’ zegt hij met een grote grijns.

'Ze zijn allemaal leuk' 

‘Ik heb niet een favoriete hond. Neem dat nest met al die golden retrievers hier in de kennel, die zijn toch allemaal hartstikke leuk?’ vertelt Martijn verder. ‘Als ik op straat iemand zie lopen met een blinden-geleidehond probeer ik altijd te kijken of ik die hond herken. Ik ga er niet op af, want die mensen hebben hun eigen leven. Maar ik vind het mooi te beseffen dat ik ook daaraan een steentje heb bijgedragen. 

Martijn krijgt een lik van labrador Olivier

Nationale vrijwilligersdag

KNGF Geleidehonden kan niet zonder de inzet van vrijwilligers. Naast fantastische kennelvrijwilligers zoals Martijn, zijn wij ontzettend blij met onze ambassadeurs die het verhaal van onze honden en organisatie vertellen. Ook de vrijwilligers die op het opleidingsterrein en rondom puppypleeggezinnen actief meehelpen zijn goud waard. De basis van onze knappe geleidehonden wordt door de geweldige inzet van onze fokgastgezinnen en puppypleeggezinnen gelegd. Onze vrijwilligers zijn van onschatbare waarde, bedankt!

Onze website gebruikt cookies