Cadeautjes inpakken voor onze moeder- en vaderhonden, felicitatiekaarten sturen aan jarige honden, checken of elke hond correct geregistreerd staat… een greep uit de taken die vrijwilligster Lucy Prijs al 7 jaar uitvoert voor Puppy- en pleeggezinnenzorg. ‘Iedereen is zo attent, je hoort er als vrijwilliger echt helemaal bij.’ Geen wonder dat Lucy zowel KNGF-hond als mens nu en dan verwent met heerlijke baksels.

Sierlijk kalligraferen

Lucy en haar man wonen bij winkelcentrum het Stadshart in Amstelveen, de plek waar toekomstige geleidehonden volop getraind worden. Jarenlang zag ze KNGF-trainingsbussen af en aan rijden en kon met eigen ogen zien dat de trainers op een prettige manier omgingen met de leerling-honden. Toen ze bij een reorganisatie haar baan als chef Vormgeving bij Het Parool verloor, meldde Lucy zich daarom aan als vrijwilliger.

‘Ik dacht, dat zal wel kennel schoonmaken worden, maar ze hadden een kantoorfunctie voor mij in gedachten bij de afdeling Puppy- en pleeggezinnenzorg. En daar zit ik 7 jaar later nog steeds. Wat ik zoal doe? Ik schrijf kaarten aan jarige honden. Ik help bij het inpakken van cadeautjes als we bijvoorbeeld de vader- en moederhonden willen verwennen. En als een hond geslaagd is voor zijn opleiding, krijgt zijn voormalige puppypleeggezin een mooie afstudeerfoto van hem, waar ik dan zijn naam sierlijk bij kalligrafeer. Verder check ik of honden goed geregistreerd staan met het juiste chipnummer. In mijn begintijd hield ik het – toen nog papieren – archief bij over honden en pleeggezinnen. Daarna heb ik geholpen dat te digitaliseren.’ Lucy voelt zich als vrijwilliger zeer gewaardeerd. ‘De sfeer op de afdeling is collegiaal, je wordt overal bij betrokken, ook al kom je maar een keer per week.’

Vegetarische hondenkoekjes

Er was een tijd dat Lucy op maandagochtend haar KNGF-collega’s graag plezierde met zelfgemaakte taart of koekjes. ‘Toen iedereen riep dat ik mee moest doen aan Heel Holland Bakt, vond ik het welletjes en stapte over op het maken van hondenkoekjes.’ Ook daar is Lucy een ster in. Met als specialiteit: vegetarische hondenkoekjes! Ze vertelt hoe dat zo is gekomen: ‘Mijn man en ik zijn van oorsprong echt kattenmensen. Maar 3 jaar geleden overleed onze laatste kat Harry op de leeftijd van 19,5 jaar en toen wilden we toch wel een hond. Nu hebben we een gepensioneerde buddyhond autisme in huis, Ingo, een zwarte labrador. Hij is erg leuk en dat vindt hij zelf ook. Maar deze schat kreeg aan de lopende band oorontsteking. Oorzaak: hij bleek allergisch voor dierlijk eiwit.’ Ja, daar gingen de normale hondenbrokken de deur uit. Ingo moest overstappen op een vegetarisch dieet. ‘En dat gaat uitstekend’, vertelt Lucy. ‘Hij lijdt er totaal niet onder. Hij leeft zich helemaal uit op een wortel, alsof het een kluif is. Om meer keuze te hebben, ben ik zelf koekjes voor hem gaan maken, met appel en wortel en andere groenten erin. Ingo laat zich dat goed smaken.’ Ook de honden op kantoor zijn dol op deze plantaardige koekjes, dus je begrijpt hoe populair Lucy is bij mens én hond…

Gemberhartjes voor Valentijnsdag

Graag delen we een van Lucy’s succesrecepten met onze lezers. Zodat iedereen zijn of haar hond kan verwennen met deze diervriendelijke hapjes. Zo wordt Valentijnsdag voor alle dieren een feestje.

Ingredienten
300 gram volkorenmeel
300 ml water
50 ml olijfolie
2 eetlepels melasse (suikerrietsiroop)
2 eetlepels honing
Halve theelepel kaneelpoeder
Halve theelepel gemalen kruidnagel
1 eetlepel heel fijn gehakte verse gember

Bereiding
Meng water, olijfolie, melasse en honing in een grote kom. Roer in een andere kom meel, kaneel, kruidnagel en gember goed door elkaar. Lepel het meelmengsel door de natte massa tot een stevig deeg. Dek het deeg af en zet het minstens drie uur in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 7 mm. Verwarm de oven intussen voor op 180 graden. Heteluchtoven op 165 graden. Steek met een hartjesvorm koekjes uit het deeg. Leg ze op een vel bakpapier op een ovenplaat. Bak ze in 15 tot 20 minuten gaar.

Even laten afkoelen en… smullen maar!

Portret van Lucy en haar hond Ingo

Onze website gebruikt cookies