Ieder jaar organiseren we voor onze ambassadeurs een speciale dag waarop we deze onmisbare vrijwilligers in het zonnetje zetten. De ambassadeursdag vond dit jaar plaats bij het Postillion Hotel Amersfoort Veluwemeer in Putten. Er waren 105 gasten, onder wie 64 ambassadeurs en 55 geleidehonden. De kersverse KNGF-ambassadeur Peter Meuleman was voor het eerst aanwezig op deze gezellige en leerzame dag. Hij vertelt erover in dit blog.

‘Nog nooit had ik zoveel ambassadeurs en honden bij elkaar gezien. Het leek wel een schoolreisje. Dat begon al in de trein. Toen we op Utrecht Centraal in de stoptrein stapten, waren daar opeens veel geleidehonden. Die stapten allemaal uit in Putten en namen daar allemaal dezelfde bus. Dat was dikke pret voor mijn blindengeleidehond Inca.

Prettig gezelschap 

Ook voor mezelf was het een feest van herkenning. Wat me tijdens de presentatietraining tot KNGF-ambassadeur al opviel, merkte ik deze dag weer. Alle ambassadeurs die ik heb ontmoet, hebben de fase van klagen achter zich gelaten en zijn doorgegaan met hun leven. Je merkt dat ze hun handicap op een bepaalde manier hebben geaccepteerd en daar vrede mee hebben. Daar straalt iets milds in door en dat maakt het prettig gezelschap. Zo’n houding moet je hebben om een goede ambassadeur te kunnen zijn. Als je nog steeds aan het worstelen bent met je handicap, kun je het verhaal niet goed overbrengen.

Bijzondere band 

Naast een aangenaam weerzien voor zowel mensen als honden, konden de genodigden verschillende workshops volgen. Ik wilde graag meer leren over autismegeleidehonden. Daarom koos ik voor de presentatie van een moeder die samen met haar zoon vertelde over hoe een autismegeleidehond hun leven veranderde. Hun moedige verhaal maakte diepe indruk op me. Door het verhaal ben ik ook anders naar Inca gaan kijken. Mijn blindengeleidehond leidt me veilig over straat. Het werk van een autismegeleidehond bestaat vooral uit het hebben van een bijzondere band met het kind. Diezelfde bijzondere band is de bonus die je bij een blindengeleidehond krijgt. Als ik op mijn werk een moeilijke vergadering heb, dan merkt Inca dat aan mij en dan komt ze naar me toe. 

Presentatietechnieken 

Bij een andere workshop leerde ik hoe belangrijk het is om een goed einde aan een presentatie mee te geven. Vaak sluit iemand af met de woorden “dit was het en zijn er nog vragen?”. Zonde, want het is een uitgelezen kans om het publiek een boodschap mee te geven die blijft hangen. Bij een andere workshop bespraken we hoe je de regie weer terugkrijgt als iemand lastige vragen stelt, zoals te persoonlijke vragen. Na een gezellige afsluitende borrel stapten we op de terugweg massaal weer met onze geleidehonden in de stoptrein richting Utrecht Centraal. We waren nu eens een keer niet die opvallende minderheid, dat waren de overige passagiers.’

Onze website gebruikt cookies