Welke hond snurkt er het hardst? Jenny weet het. Wie is de grootste knuffelkont? Vraag het aan Jenny. Al 17 jaar werkt zij als kennelmedewerker bij KNGF. Dat betekent dat ze verantwoordelijk is voor de verzorging van de honden die bij ons in opleiding zijn. Dat doet ze dag en nacht, want ook slaapdiensten horen erbij. Of Jenny ook snurkt? Dat weten alleen de honden.

Verschillende diensten

Elk dagdeel heeft weer zijn eigen charme volgens Jenny: ‘Een dagdienst begint om 7 uur. Ik geef de honden dan hun ontbijt, verzorg ze, en laad ze in-en uit onze bussen voor de training. Ook maak ik, samen met mijn collega’s, de kennel schoon en ga ik aan de slag met de honden die in de kennel blijven. We nemen ze bijvoorbeeld mee naar de supermarkt of doen oefeningen met ze. Tijdens de avonddienst verblijven alle honden in de kennel en ligt onze focus op hun verzorging. Ze krijgen dan extra aandacht. Ook zorgen we ervoor dat de honden klaar zijn voor de nacht. Dat doe je samen met de nachtdienst.

Een nachtdienst begint om 21.00 uur. Na het uitlaten van de honden sluit je de kennel af. Daarna, rond 22.00 uur ga je zelf slapen in de slaapkamer. Die slaapkamer ligt precies tussen de 2 kenneldelen in waardoor je de geluiden in de kennel goed kan horen. Het is wel een soort waak-slaap want als er iets is met de honden moet je eruit om te kijken wat er aan de hand is. Dat kan een zieke hond zijn, of een hond die blaft omdat hij nog even uitgelaten moet worden. Regelmatig slaapt er ook een hond gezellig bij je op je slaapkamer. Dat doen we om gedrag of zindelijkheid te beoordelen.

Tevreden honden

Ik kijk met een goed gevoel op mijn werkdag terug als we er met zijn allen voor gezorgd hebben dat de kennel weer schoon en opgeruimd is, mijn vaste taken afgerond zijn en, het allerbelangrijkste; dat de honden voldaan en goed verzorgd zijn. Ik kan er echt van genieten als de honden na een dag training, stoeipartijen en knuffels, met een zucht naast elkaar op hun bed in slaap vallen. Dat vind ik een heerlijk moment. Als ik dan na een werkdag voldaan naar huis rijd zing ik hardop mee met de radio. Ik ben 45 minuten onderweg dus ik kan me flink uitleven.

Werken in coronatijd

‘In april is de kennel vanwege de lockdown een tijdje dicht geweest. Dat was een rare tijd. Gelukkig konden wij, als kennelmedewerkers, ons regelmatig nuttig maken met andere werkzaamheden voor en binnen KNGF Geleidehonden. Dat maakte dat ik me toch nog nuttig voelde voor het bedrijf. Het positieve van die tijd is dat ik mijn werk nog meer ben gaan waarderen. Ik miste mijn werk, de honden en mijn collega’s heel erg. Ik was dan ook oprecht ontzettend blij toen de honden weer terugkeerden in de kennel en wij onze werkzaamheden weer konden oppakken. Ik begon met een nachtdienst en vond dat best spannend, omdat ik benieuwd was hoe de honden het weer zouden vinden in de kennel. Ik had me er op ingesteld dat ze onrustig zouden zijn en dat ze moesten wennen, maar dat viel gelukkig erg mee.

Het moment dat we hoorden dat de kennel weer open ging zal ik niet snel vergeten. Ik heb nog nooit zoveel blije collega’s gezien en gehoord. Het zorgde voor een groot wij-gevoel. We hadden niet alleen de honden, maar ook elkaar gemist. Dat was echt wel even een kippenvelmomentje. Ik was en ben oprecht trots op KNGF Geleidehonden.’

Onze website gebruikt cookies