Dat geleidehonden prachtig werk doen, weet je vast al. Maar wist je dat vrijwilligers een onmisbare schakel zijn in de opleiding van onze honden? Neem Ria, die al jaren honden opvangt als hun baas ziek is. Als ik haar vraag waarom ze dat doet, zegt ze: ‘Het geeft mij voldoening, een ander is er blij mee en het is voor een fantastisch doel.’ Als Hoofd Training en Cliëntenzorg loop ik al even mee bij KNGF Geleidehonden, maar ik ben nog altijd onder de indruk als ik de passie van vrijwilligers als Ria zie.

KNGF Geleidehonden heeft zo’n driehonderd vrijwillige pleeggezinnen die onze pups in hun eerste levensjaar alles leren wat ze nodig hebben om naar school te gaan. Families als het gezin Roskam, dat alweer voor de derde keer een KNGF-pup opvoedt. Willeke Roskam: ‘Van een eigen hond heb je alleen zelf plezier, met een KNGF-hond doe je iemand met een beperking een groot genoegen. Geweldig toch? We zijn trots dat onze eerste pup Leentje blindengeleidehond is.’ Terecht is dit gezin daar trots op, het is mede te danken aan hun inspanning en die van andere pleeggezinnen dat we steeds weer jonge honden kunnen laten instromen in de opleiding.

Extra handen

Vele handen maken licht werk, want daarnaast zijn er tientallen fokgastgezinnen die zich ontfermen over moederhonden en hun pasgeboren pups. En het kennelteam kan rekenen op stevige extra handen bij het schoonmaken van de kennels en verzorgen van onze viervoeters. Op diverse kantoren lopen onbetaalde krachten rond die zinvol bijdragen aan ons werk. Tenslotte treden onze eigen geleidehondgebruikers en pleeggezinnen op als ambassadeur om overal in het land voorlichting te geven over onze hondenhelden.

1000 vrijwilligers

Er zijn maar liefst duizend mensen die, belangeloos en in hun vrije tijd, vele uren en energie in ons doel steken. Waarom? Omdat ze onze missie - mensen met een beperking te helpen met een professionele geleidehond - van harte ondersteunen. Ik heb daar maar één woord voor: geweldig. En dan spreek ik ongetwijfeld namens álle KNGF-medewerkers en cliënten.  

Veel dank!

Vrijwilligers zijn goud waard voor onze stichting en op deze Nationale Vrijwilligersdag willen wij nogmaals tegen hen zeggen: heel veel dank! Zonder jullie zouden wij onmogelijk zoveel blindengeleidehonden, autismegeleidehonden, assistentiehonden en buddyhonden kunnen opleiden voor mensen met een beperking. Samen zijn we sterk!

Peter van der Heijden,
Hoofd Training & Cliëntenzorg

Onze website gebruikt cookies