Training & Zorg

Training & Zorg houdt zich bezig met al onze honden die op school zitten en met de honden die aan het werk zijn. Op school worden de honden uitstekend verzorgd door de kennelmedewerkers, zodat ze optimaal het vak van hulphond kunnen leren. Van het goed schoonhouden van de kennel en het afwegen en uitdelen van voer, tot aan borstel- en knuffelsessies en het doen van appèloefeningen en hersenspelletjes.

De trainers en instructeurs leren het geleidewerk aan onze honden. Dat gebeurt in verschillende fases en met verschillende teams. Zo kunnen de jonge honden die net op school zijn rustig wennen aan het kennelleven om daarna een eerste begin te maken met het leren van commando’s. Uiteindelijk maken de instructeurs het ze steeds moeilijker en zullen de honden zelf alternatieve routes moeten bedenken. Instructeurs maken daarnaast ook de match met de cliënt en zij geven instructie aan de nieuwe baas. Jaarlijks kunnen de teams van hond en baas rekenen op een nazorgbezoek waarbij de instructeur kijkt hoe het met het duo gaat.

Trainers en instructeurs, wie doet wat?
Collega van afdeling Kwaliteit Eva van Meeteren vertelt wat het verschil is tussen trainers en instructeurs, welke vaardigheiden voor deze banen nodig zijn en voor wie ze geschikt zijn. Lees het interview.

Geen openstaande vacatures

Momenteel hebben wij geen openstaande vacatures. Houd onze website in de gaten en volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven.

Kennelmedewerker

Rafa werkt in de kennel. Vanuit haar rol vindt ze het belangrijk dat de honden goed verzorgd zijn. Samen met collega’s zorgt ze dat de kennels netjes zijn schoongemaakt, de honden voldoende aandacht krijgen, helpt ze mee met om de honden van bepaalde oefeningen aan te leren. Werken in de kennel betekent teamwork: je zet er samen de schouders onder, maar je denkt ook samen na over hoe het soms ook anders of beter kan.

Als kennelmedewerker vind jij het belangrijk dat:

  • De honden goed verzorgd zijn
  • De kennels netjes zijn schoongemaakt
  • Je prettig samenwerkt in een team van collega’s
  • Jij je bijdrage levert aan de oefeningen van de honden
  • Je mag meedenken om met verbetervoorstellen te komen
 

‘Als ik ’s ochtends binnenkom dan krijg ik meteen een lach op mijn gezicht.’

Rafa van Ledden, kennelmedewerker

Geleidewerk

Menno is instructeur blindengeleidehonden. Hij gaat dagelijks op pad met de aan hem gekoppelde honden om hen de training te geven die hij afstemt op de individuele behoefte van de hond. Daarnaast let Menno er ook op dat de kwaliteiten van onze geleidehonden ook goed worden afgestemd op de behoeften van de cliënten die zo’n hond nodig hebben. Als instructeur is het daarnaast ook Menno’s taak om de cliënt te leren hoe je optimaal met je nieuwe geleidehond kunt samenwerken. Je leert dus niet alleen de hond wat, maar ook zijn toekomstige baas. Dat betekent dat je enerzijds verantwoordelijk bent voor het opleiden van een goede professioneel getrainde hulphond, maar dat je ook voldoende aandacht hebt voor de hond zelf en de nieuwe baas nodig hebben.

Als trainer/instructeur vind je het belangrijk om:

  • De hond zijn training te geven, afgepast op zijn individu
  • De kwaliteiten van onze hulphonden af te stemmen op de (hulp) vraag van onze cliënten
  • Onze cliënten te coachen in de omgang met hun hond
  • De juiste balans te vinden tussen resultaatgericht werken en voldoende aandacht voor de cliënt en de hond
  • Je te verplaatsen in de persoonlijke situatie van de cliënt

De opleiding tot instructeur: leerling tussen de leerlinghonden

Elke KNGF-instructeur volgt een interne opleiding van 3 jaar. Wie de strenge selectieprocedure doorkomt, gaat vervolgens al werkend het vak leren. Instructeur worden is namelijk minstens zo complex als het trainen van knappe geleidehonden. En het is maatwerk: iedereen die de selectieprocedure haalt, start anders aan het traject. Zo vindt de één het bijvoorbeeld prettiger om meteen aan de slag te gaan en de ander heeft eerst behoefte aan uitleg. 

Priscilla is in opleiding tot instructeur assistentiehonden. Ze stoomt de honden klaar voor hun rol als hulphond door dagelijks met hen te trainen, maar ze kijkt ook wat voor cliënt bij de betreffende hond past en welke persoonlijke hulpvraag die persoon heeft. Samen met collega’s bekijkt ze wat de ideale match is tussen baas en hond. Vervolgens is Priscilla ook bij de aflevering van de hond aan de nieuwe baas betrokken. Wie een fysieke beperking heeft en in een rolstoel zit, heeft vaak maatwerk nodig in de hulp die de hond moet bieden. Priscilla zorgt dat dit optimaal op elkaar wordt afgestemd. Ze heeft dus oog voor de hond én voor diens baas. Dat vraagt coachingsvaardigheden, flexibiliteit en creativiteit!

Bekijk meer over de opleiding tot instructeur in deze video

Over ons

Over ons

Bij KNGF werken mensen met passie voor honden en mensen! Het is onze missie om meer werelden te openen met een speciaal opgeleide hond. Op deze pagina lees je meer over hoe we daar elke dag samen aan werken: onze organisatie


Meer weten over werken bij Training & Zorg:

/storage/configurations/geleidehondnl/images/collegas/cropped-richard_dorstijn_2/1280x1280-richard_dorstijn_2-6385c4541176f.jpg

Richard Dorstijn

P&O adviseur

Onze website gebruikt cookies