Op fokgebied werken we nauw samen met collega-scholen uit Europa en de Verenigde Staten. Vanwege de afstand verloopt het contact veelal via digitale kanalen. Eens in de zoveel tijd komen we samen om ervaringen te delen en de laatste ontwikkelingen door te nemen. De afgelopen keer vond de samenkomst plaats op onze geleidehondenschool in Amstelveen.

Twee decennia geleden besloten 6 geleidehondenscholen, waaronder KNGF Geleidehonden, om de krachten op fokgebied te bundelen. Een belangrijke ontwikkeling, want honden uit de geleidehondenfokprogramma’s hebben een veel hoger slagingspercentage. Eerst werden er inzichten, ideeën en kennis uitgewisseld. Daarna leerden we elkaars honden kennen. De Britse geleidehondenschool heeft bijvoorbeeld honden die wat gevoelig van karakter zijn. Een van de Amerikaanse scholen staat bekend om haar rustige honden. Onze geleidehonden worden geroemd om hun zelfstandigheid. 

Om de foklijnen zuiver te houden, lenen we kosteloos elkaars fokhonden om voor gezonde nakomelingen te zorgen. Dat kan door het uitwisselen van pups of volwassen honden. Een buitenlandse moederhond komt soms drachtig naar Nederland om hier haar nest te krijgen. Vaderhonden gaan weleens op reis. Onze moederhonden gaan regelmatig op reis om gedekt te worden door een reu van een buitenlandse geleidehondenschool en andersom hebben onze vaderhonden al nakomelingen in heel Europa en een aantal zelfs in Amerika.

Regelmatig nodigen we buitenlandse scholen uit in Amstelveen om de nakomelingen van onze fokhonden aan het werk te zien. Wij doen hetzelfde bij onze collega’s in en buiten Europa. Zo’n samenkomst is meteen een mooie kans om fokzaken met elkaar te bespreken. Tijdens het internationale bezoek bespreken we allerlei zaken die kunnen bijdragen aan het fokken van een steeds betere geleidehond. De ontwikkelingen op het gebied van genetica gaan snel. Door genetische testen kunnen steeds meer ziektes voorkomen worden. 

Internationale database

‘De afgelopen keer hebben we uitgebreid gesproken over de internationale database voor geleidehondenscholen’, vertelt Ingrid Nijman, een van de fokspecialisten van KNGF Geleidehonden. Het ultieme doel is dat alle geleidehondenscholen wereldwijd deze database gaan gebruiken om het fokken van een steeds betere en gezondere geleidehond gemakkelijker te maken. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel scholen wereldwijd deze internationale database al gebruiken.’ 

Geleidehondenscholen selecteren op geleidehondcapaciteiten: stabiliteit, rust en werklust met een grote bereidwilligheid en natuurlijk op een goede gezondheid. Informatie hieromtrent, niet alleen van de ouderdieren maar ook van de grootouders en de nakomelingen is van essentieel belang bij de juiste afweging in de fokkerij.

Eenduidige beoordeling

Ingrid: ‘Alle Europese geleidehondenscholen hebben afgesproken hun gegevens over de fokhonden in de database op te nemen. Het gaat dan om de stambomen, maar ook over fysieke gegevens en over eigenschappen. Om tot een eenduidige beoordeling te komen, hebben we gezamenlijk geoefend met onze dekreuen. De verschillende fokhonden zijn door alle fokspecialisten beoordeeld. Nadien bespraken we of de bevindingen met elkaar in lijn waren. Dat is belangrijk, zodat we goed weten waar we over spreken als we het over karaktereigenschappen en gedragingen van honden hebben.’
KNGF Geleidehonden heeft al een eigen database waar alle informatie over onze honden in wordt bijgehouden. De komende tijd gaan we ervoor zorgen dat de informatie over onze fokhonden en hun nakomelingen in de internationale database terechtkomt.

Onze website gebruikt cookies