GembersterrenÂ
- 300 gram volkorenmeelÂ
- 300 ml waterÂ
- 50 ml olijfolieÂ
- 2 eetlepels melasse (suikerrietsiroop)Â
- 2 eetlepels honingÂ
- Halve theelepel kaneelpoederÂ
- Halve theelepel gemalen kruidnagelÂ
- 1 eetlepel heel fijngehakte verse gemberÂ
Meng water, olijfolie, melasse en honing in een grote kom. Roer in een andere kom meel, kaneel, kruidnagel en gember goed door elkaar. Lepel het meelmengsel door de natte massa tot een stevig deeg. Dek het deeg af en zet het minstens drie uur in de koelkast. Â
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 7mm. Verwarm de oven intussen voor op 180 graden. Heteluchtoven op 165 graden. Steek met een ster of kerstboomvorm koekjes uit het deeg. Leg ze op een vel bakpapier op een ovenplaat. Bak ze in 10 tot 15 minuten gaar. Laat ze op een rooster koud worden en bewaar ze in een papieren of katoenen zak.Â
SneeuwvlokkenÂ
- 150 gram rijstmeelÂ
- 2 eierenÂ
- 2 eetlepels plantaardige olieÂ
- 1 eetlepel honingÂ
Verwarm de oven voor op 175 graden. Heteluchtoven op 155 graden en leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Klop de eieren los met de olie en de honing. Voeg het rijstmeel toe en mix er een stevig deeg van. Rol het deeg uit op een met meel bestoven glad oppervlak tot een dikte van om en nabij 7mm. Steek er koekjes uit met een sneeuwvlokvormpje of een andere kerstvorm. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Ook hier geldt: Eerst koud laten worden. Bewaren kan in een papieren of katoenen zak.
Bakken maar!Â
