Kerstbaksels
voor jouw viervoeter

een hand die sterren uitsteekt in uitgerold koekjesbeslag.

Gembersterren 

  • 300 gram volkorenmeel 
  • 300 ml water 
  • 50 ml olijfolie 
  • 2 eetlepels melasse (suikerrietsiroop) 
  • 2 eetlepels honing 
  • Halve theelepel kaneelpoeder 
  • Halve theelepel gemalen kruidnagel 
  • 1 eetlepel heel fijngehakte verse gember 

Meng water, olijfolie, melasse en honing in een grote kom. Roer in een andere kom meel, kaneel, kruidnagel en gember goed door elkaar. Lepel het meelmengsel door de natte massa tot een stevig deeg. Dek het deeg af en zet het minstens drie uur in de koelkast.  

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een dikte van 7mm. Verwarm de oven intussen voor op 180 graden. Heteluchtoven op 165 graden. Steek met een ster of kerstboomvorm koekjes uit het deeg. Leg ze op een vel bakpapier op een ovenplaat. Bak ze in 10 tot 15 minuten gaar. Laat ze op een rooster koud worden en bewaar ze in een papieren of katoenen zak. 

Sneeuwvlokken 

  • 150 gram rijstmeel 
  • 2 eieren 
  • 2 eetlepels plantaardige olie 
  • 1 eetlepel honing 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Heteluchtoven op 155 graden en leg een vel bakpapier op een ovenplaat. Klop de eieren los met de olie en de honing. Voeg het rijstmeel toe en mix er een stevig deeg van. Rol het deeg uit op een met meel bestoven glad oppervlak tot een dikte van om en nabij 7mm. Steek er koekjes uit met een sneeuwvlokvormpje of een andere kerstvorm. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Ook hier geldt: Eerst koud laten worden. Bewaren kan in een papieren of katoenen zak.

Bakken maar!Â