Het professioneel fokken, opvoeden en opleiden van zo'n knappe geleidehond is een flinke investering, dit kost gemiddeld €40.000,-. Deze kosten hebben betrekking op de hele loopbaan van de hond: vanaf geboorte tot en met pensioen. Ook de begeleiding van cliënten en nazorg vallen hieronder. Op deze pagina leggen we uit hoe dit kostenplaatje is opgebouwd. 

Goed om te weten: we ontvangen een kleine vergoeding van de verzekering voor onze blindengeleidehonden en assistentiehonden. Voor de overige carrieres en de rest van de kosten zijn we afhankelijk van de giften van donateurs. 

verdeling opleidingskosten geleidehond

 

Fok en begeleiding pleeggezin

Fok en begeleiding pleeggezin

KNGF Geleidehonden fokt haar geleidehonden zelf. Wij hebben zo’n 50 moeder- en vaderhonden die bij gastgezinnen verblijven.  De begeleiding bij de bevalling en de eerste weken van het nest zijn bijzonder intensief. Als de pups 7,5 weken zijn, gaan zij naar een vrijwillig puppypleeggezin. Daar worden de pups gedurende een jaar opgevoed en gesocialiseerd. De gezinnen krijgen daarbij ondersteuning van een puppypleeggezinnen-instructeur en het Servicebureau.

Voer

Voer

Het voer voor de hond wordt in de periode van het fokgastgezin, het puppypleeggezin en op school vergoed door KNGF Geleidehonden. Zodra een hond geplaatst is bij een cliënt, is het voer voor rekening van de cliënt. Vanuit de zorgverzekering is er soms een onkostenvergoeding, waaruit het voer ook (voor een deel) vergoed kan worden.

Medische kosten en keuring

Medische kosten en keuring

Alle jonge honden ondergaan een medische keuring voor zij aan de opleiding beginnen. Zij moeten natuurlijk wel in topconditie zijn voor hun geleidewerk!

Verblijf, verzorging en training in de kennel

Verblijf, verzorging en training in de kennel

Tijdens de opleiding wonen de honden op het terrein van KNGF in Amstelveen. Naast hun dagelijkse trainingsuren worden ze geborsteld en verwend door de kennelmedewerkers. Zij zorgen er onder andere ook voor dat de honden te eten krijgen en dat de kennel schoon is.

Opleiding geleidewerk, begeleiding cliënten en nazorg

Opleiding geleidewerk, begeleiding cliënten en nazorg

De honden gaan zo’n 6 maanden naar school, waar het grootste deel van hun training plaatsvindt. Deze periode staat gelijk aan meer dan 52% van de totale kosten. Op school leert de hond het geleidewerk. Daarna volgt een matching met de nieuwe baas en een school- of thuisinstructie, waarbij de instructeur de cliënt en hond leert samenwerken. Gedurende de jaren dat de hond bij zijn baas aan het werk is, houdt KNGF Geleidehonden contact door middel van nazorgbezoeken. Cliënten kunnen met hun vragen altijd terecht bij het Servicebureau.

Met pensioen

Met pensioen

Onze honden doen hun werk met veel plezier, maar uiteindelijk mogen ook zij lekker met pensioen. Gemiddeld begint het pensioen rond het negende levensjaar. De meeste gepensioneerde honden blijven bij hun baas, gaan bij familie of vrienden wonen of keren terug naar het puppypleeggezin. De enkele keer dat dat niet lukt, zijn er voldoende adoptiegezinnen bereid om een KNGF geleidehond nog een aantal mooie jaren te geven.

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Onze website gebruikt cookies