Medische detectiehonden
speuren ziekten op
Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde reukvermogen. KNGF Geleidehonden leidt haar eigen medische detectiehonden op en onderzoekt welke waardevolle bijdragen dit team kan leveren aan het tijdig opsporen van ziekten.
Detectiehonden-project gestopt
Na het plotselinge overlijden van projectleider Patrick Hilverink heeft KNGF Geleidehonden na lang beraad besloten het detectiehondenproject te beëindigen. Het was een vooruitstrevend en wetenschappelijk project, waaraan zowel Patrick, zijn collega’s én de honden sinds 2014 met veel inzet, plezier en trots hebben gewerkt. Lees verder
Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde reukvermogen. KNGF Geleidehonden leidde haar eigen medische detectiehonden op en onderzocht welke waardevolle bijdragen dit team kon leveren aan het tijdig opsporen van ziekten.
Projecten van het medische detectieteam
Afgeronde projecten van het medische detectieteam
- Vroegtijdig opsporen van darmkanker
In 2014 is het team medische-detectiehonden (MDH) van KNGF Geleidehonden in samenwerking met VUmc een onderzoek gestart om te onderzoeken of honden darmkanker in ontlasting kunnen detecteren. In het najaar van 2018 is dit project succesvol afgesloten. De resultaten van het onderzoek staan beschreven in een wetenschappelijke publicatie, die begin dit jaar is gepubliceerd in de Journal of Veterinary Behaviour, een internationaal tijdschrift waarin veel wordt gepubliceerd over toegepast werkhonden onderzoek.
Niet afgeronde projecten
- Vroegtijdig signaleren van hypo’s bij diabetes type 1 Kunnen honden een rol kunnen spelen in het tijdig herkennen van een hypo bij mensen met diabetes type 1? Het gaat dan om de groep die zelf niet doorheeft dat er een hypo opspeelt, dit heet hypo-unawareness. Deze patiënten leven vaak in angst die veel impact kan hebben op hun dagelijkse leven. Het team werkte hiervoor samen met het Diabetes Fonds en het Radboudumc in Nijmegen.
- Onderzoek detectie borstkanker in bloed
Samen met Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzocht KNGF Geleidehonden of honden met hun sublieme neus in staat zijn om borstkanker in bloed te detecteren. Indien mogelijk, is de vervolgvraag om te onderzoeken in welk onderdeel van het bloed de kanker dan te detecteren is. Dit zou het LUMC, wereldwijd vooraanstaand in borstkankeronderzoek, mogelijk een stap verder kunnen brengen in de zoektocht naar het ontstaan en het eerder diagnosticeren van borstkanker dan huidige methoden. Met name bij jonge vrouwen die erfelijk belast zijn zou dit een voordeel zijn.
Met dank aan
Zonder de financiële steun van onze sponsoren, zouden de projecten van de medische detectiehonden onmogelijk zijn geweest. Wij danken: de ASN Bank, Stiching Zabawas, W.M. de Hoop Stichting, de Horstingstuit foundation, de Putman Groep voor hun onmisbare bijdrage.