Assistentiehond voor kinderen
Meer dan een maatje
Kinderen met een ziekte of handicap, of met een vorm van autisme, hebben het niet altijd even makkelijk door de gevolgen die dit met zich meebrengt. Onze goed opgevoede, betrouwbare en vaardige assistentiehond kan hen daarbij helpen door het verrichten van praktische taken en door steun te geven, zowel in het gezin als buiten de deur. De assistentiehond helpt zo kinderen zich verder te ontwikkelen en de zelfstandigheid te vergroten. Deze assistentiehond is meer dan slechts een gezelschapsdier; hij draagt een speciaal dekje dat hem officieel als hulphond identificeert, waardoor hij toegang heeft tot publieke ruimtes. Hieronder lees je welke ondersteuning de assistentiehond biedt aan zowel kinderen met een fysieke beperking als aan kinderen met een vorm van autisme.
Assistentiehond voor kinderen met fysieke beperking
De assistentiehond voor kinderen is specifiek getraind om diverse taken uit te voeren om kinderen met een fysieke beperking te ondersteunen. Zoals beheerst apporteren: assistentiehonden rapen spullen op die zijn gevallen en helpen bij het uitkleden.
Ook het doen van een klein apporteerspel kan een doelgerichte ondersteuning zijn. Bijvoorbeeld om het kind afleiding te bieden. De hond heeft tijdens de opleiding geleerd om het spel beheerst te spelen waardoor dit ook in een behandelkamer bij een arts mogelijk is. Voor kinderen die een rolstoel gebruiken, worden de assistentiehonden toegerust met eigen specifieke vaardigheden. Ze kunnen bijvoorbeeld soepel met de rolstoel meelopen.
Ook leert de assistentiehond stoppen aan de stoeprand. Een beetje afhankelijk van de leeftijd van het kind leren de ouders of verzorgers de vaardigheden toepassen of het kind zelf.
Dankzij een stabiel en betrouwbaar karakter is de assistentiehond een enorme steun op het sociale vlak. Met een assistentiehond aan hun zijde ontwikkelen en vergroten kinderen met een handicap hun zelfvertrouwen en maken ze stappen in hun zelfstandigheid.
Assistentiehond voor kinderen met een vorm van autisme
Kinderen met een vorm van autisme hebben het niet altijd even makkelijk door de gevolgen die dit met zich meebrengt. De buitenwereld kan overweldigend zijn. Als kinderen moeite hebben met drukte om zich heen, bijvoorbeeld tijdens het winkelen, kunnen deze assistentiehonden als buffer dienen. Tevens zorgt de hond vaak voor afleiding van andere prikkels waardoor overprikkeling voorkomen kan worden. De hond neemt op een commando of lijnsturing een plek in rondom het kind en houdt deze positie aan. Dit gebeurt altijd op aansturing en ondersteuning van de ouder of verzorger. Deze vaardigheid kan ook binnenshuis van pas komen bij onrust.
Ook helpt de assistentiehond lastige momenten waarbij spanning ontstaat, doorbreken. De hond heeft geleerd om op commando contact te maken. Bijvoorbeeld door het kind op te zoeken, voorzichtig aan te tikken of tussen de benen te gaan zitten. Doordat de focus van het kind verplaatst naar de hond, vermindert de angst, het verdriet of andere aangrijpende emotie die lastig te verwerken is.
Tijdens de opleiding leren assistentiehonden netjes lopen met een kindlijn. Daarbij heeft zowel de ouder als het kind een eigen riem vast. De eigen directe lijn met de hond helpt het kind het gevoel van zelfstandigheid en zelfvertrouwen vergroten. Het motiveert om zelf te lopen en niet langer aan de hand van de ouder of verzorger.
Dankzij een stabiel en betrouwbaar karakter is de assistentiehond een echt maatje waar het kind zich veilig bij kan voelen. Niet alleen het kind, maar het hele gezin ervaart veelal de voordelen van de steun van deze assistentiehonden.
Assistentiehond voor kinderen
Meer luisteren?
In deze aflevering van onze podcast 'Roedel van twee' het verhaal van Freek en zijn assistentiehond hond Valko. Echte vrienden zijn er voor elkaar, dat geldt zeker ook voor de bijzondere vriendschap tussen mens en hond. Dat honden ook ware kinderhelden kunnen zijn, blijkt uit het verhaal van Daisy. Haar zoon Freek heeft autisme en raakt snel overprikkeld in een wereld die voor hem lastig is. Assistentiehond Valko voelt dat feilloos aan, helpt de rust bewaren en zorgt dat prikkels afnemen. Bijvoorbeeld door samen een spelletje te doen. In de kennel bij KNGF Geleidehonden legt kennelmedewerker Charlotte uit hoe ze deze spelletjes alvast oefenen met de honden.