De buddyhond autisme biedt sociaal-emotionele ondersteuning aan kinderen van 6 t/m 11 jaar met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Deze buddyhond geeft dankzij zijn stabiele en betrouwbare karakter steun, troost en afleiding. Samen met de ouders leert het kind spelenderwijs voor de hond te zorgen. Naast de hond uitlaten, eten geven en lekker borstelen, wordt er vanzelfsprekend veel gespeeld. 

Positieve gedragsverandering

Met de komst van de buddyhond autisme kan het hele gezin de deur weer wat makkelijker uit. Een bijkomend voordeel is dat het gedrag van het kind vaak in positieve zin verandert. Sommige kinderen kunnen via de hond beter hun eigen behoeften aangeven of leren op een andere manier contact te maken met leeftijdsgenoten.  

Wat biedt een buddyhond autisme?

    • Bewegingsvrijheid: het hele gezin kan makkelijker op stap.
    • Positieve invloed: vaak verandert het gedrag van het kind.
    • Vriendschap: het kind heeft altijd een kameraad in de buurt.


Workshop PAWS

Ook een eigen huishond kan vaardigheden leren om het gedrag van een kind met autisme te doorbreken. Hiervoor heeft KNGF Geleidehonden de speciale PAWS workshop ontwikkeld. PAWS staat voor Parents Autism Workshop & Support.

PAWS workshop

De wachtlijst voor buddyhond autisme is momenteel helaas gesloten.

Meer luisteren?

In deze aflevering van onze podcast 'Roedel van twee' het verhaal van Freek en zijn buddyhond Valko. Echte vrienden zijn er voor elkaar, dat geldt zeker ook voor de bijzondere vriendschap tussen mens en hond. Dat honden ook ware kinderhelden kunnen zijn, blijkt uit het verhaal van Daisy. Haar zoon Freek heeft autisme en raakt snel overprikkeld in een wereld die voor hem lastig is. Buddyhond Valko voelt dat feilloos aan, helpt de rust bewaren en zorgt dat prikkels afnemen. Bijvoorbeeld door samen een spelletje te doen. In de kennel bij KNGF Geleidehonden legt kennelmedewerker Charlotte uit hoe ze deze spelletjes alvast oefenen met de honden.

Onze website gebruikt cookies