Katten en honden zijn twee hele verschillende dieren. Zo zijn honden bijvoorbeeld echt sociale dieren en zoeken ze vaak gezelschap op. Katten zijn sociaal tolerante dieren. Dit betekent dat ze wel tolerant zijn naar andere dieren en mensen, maar van nature zijn katten eigenlijk solitair. Dit betekent dat katten, in tegenstelling tot honden, vaak veel meer behoefte hebben aan hun eigen ruimte en privacy.

Ook in hun lichaamstaal zijn honden en katten anders, wat vaak voor miscommunicatie onderling zorgt. Een brede ontspannen kwispel van je hond geeft aan dat hij vrolijk is, maar een brede kwispel van de kat geeft juist aan dat de kat gespannen is. Ook kunnen katten soms door weg te rennen het jachtinstinct van je hond triggeren, of de hond kan denken dat het een leuk spelletje is. Vanuit de kat betekent het juist echter dat hij graag afstand wil vergroten en even geen contact wil.

Honden en katten kunnen elkaar wel leren lezen en ze kunnen ook prima samen in een huis leven. Soms worden honden en katten zelfs ‘vrienden’. Het is echter wel belangrijk om als je een hond bij een kat introduceert, of een kat bij een hond, met bepaalde dingen rekening te houden.

Hieronder een lijstje do’s en don’ts om op te letten om een introductie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik heb een kat en krijg een hond

  • Als je een hond krijgt, zorg er dan voor dat - als je iets aan de indeling in huis wilt veranderen - je dit zo mogelijk doet ruim voor de hond er is. Zo kan je kat daar vast aan wennen.

  • Zorg dat er genoeg ruimte is waar je kat heen kan, zodat hij zich kan terugtrekken als hij even wat alleen-tijd nodig heeft. Dit moet een plek zijn waar de hond niet kan komen. Katten gaan graag de hoogte in.

  • Let erop dat in de ruimtes waar de hond en de kat samen zijn, mogelijkheden zijn voor de kat om ergens op te gaan zitten. Op die manier kan hij rustig aan de aanwezigheid van de hond wennen op een veilige afstand.

  • Zorg bij de komst van de hond dat kat en hond niet meteen direct contact hoeven te maken. Laat ze de eerste dagen rustig aan elkaar wennen en geef ze beiden de tijd om elkaar te ontdekken.

  • Het is belangrijk dat ze geen negatieve ervaring opdoen met elkaar. Als hond en kat het heel spannend vinden, laat ze dan niet meteen fysiek bij elkaar. Je kan dit doen door de kat bijvoorbeeld eerst in een ander deel van het huis te laten. Katten en honden zijn erg op geur gericht en kunnen dan vast aan elkaars geur wennen.

  • Voorkom dat de hond achter de kat aan kan rennen. Dit is voor veel katten namelijk een angstige gebeurtenis. Katten zijn stressgevoelige dieren. Sommige katten raken al van streek als er een meubel van plek verandert.

  • Katten uiten hun stress door zich heel erg terug te trekken, ze kunnen in huis gaan plassen, niet meer willen eten of een slechte vacht krijgen. Dit zijn duidelijke signalen dat jouw kat zich niet prettig voelt. Belangrijk om op te letten.

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Ik heb een hond en krijg een kat

  • Zorg er ook in deze situatie voor dat, als je de indeling van het huis gaat veranderen, of als je kattenspullen neer gaat zetten (zoals een kattenbak), je dit al van tevoren doet. Zo kan de hond vast aan deze nieuwe items wennen.

  • Als het kan, kan het erg helpen om vast een lapje met geur van de kat in huis te leggen. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar stel dat je een kitten krijgt, dan kan je dit aan de eigenaar van het nest vragen. Dit is gewoon een lapje waarmee je even de kat hebt geaaid.

  • Als de kat in huis komt, geef hem dan even rustig de ruimte om te wennen zonder dat er meteen een hond voor zijn snufferd staat. Mogelijk dat je de hond even aangelijnd kan houden.

  • Zorg er ook bij deze introductie voor dat er genoeg verstopplekken voor de kat zijn. Zodat die zich kan terugtrekken.

  • Let erop dat je het schema van je hond hetzelfde houdt en dat je je aandacht niet volledig verschuift naar de kat. Het is belangrijk dat je hond voelt dat hij nog steeds evenveel quality time krijgt.

  • Stel je neemt een oudere kat in huis. Kies dan, als je de mogelijkheid hebt, een kat die al gesocialiseerd is met honden. Dit maakt het vaak veel makkelijker dan een kat die geen honden gewend is.

Tips voor beide situaties

Wat in beide introductie-gevallen kan, is eventueel gebruik maken van een feromonenverdamper, als de kat of de hond veel spanning ervaart. Indien de kat spanning ervaart, kun je gebruik maken van een feliway verdamper. Als de hond spanning ervaart kun je eventueel gebruik maken van een adaptil verdamper. Feliway werkt alleen voor katten, Adaptil alleen voor honden. Dit zijn verdampers die een rustgevend feromoon afgeven, maar geen medicatie en je huisdier wordt er ook niet slaperig van.

In beide situaties geldt dat je een hond-proof plekje moet vinden voor het eten van je kat. Je kat loopt anders het risico om onvoldoende eten binnen te krijgen terwijl je hond onnodige kilo’s aan gaat komen.

Het allerbelangrijkste is in ieder geval om rustig de tijd te nemen en goed op stresssignalen van je hond en kat te letten. Hopelijk gaat het na een goede wenperiode naar wens en worden kat en hond prima maatjes.

Onze website gebruikt cookies