Als je pup heel vroeg wakker wordt
Jij ligt nog lekker te slapen, maar je pup vindt het om 5.00 uur wel tijd om op te staan. Heel wat pleeggezinnen met een jonge pup zullen dit herkennen. Hoe kan je die eerste periode in goede banen leiden? PPZ-instructeur Petra legt het uit.
‘Slaapgedrag in goede banen leiden begint op dag één. Zeker de eerste week is het cruciaal dat je de pup niet alleen laat ’s nachts. Het is best eng voor zo’n kleintje dat hij het opeens moet doen zonder zijn broertjes en zusjes. Dus leg een matras naast de bench en blijf bij hem. Of zet de bench naast je bed. Maak deze slaapplaats fijn voor hem, met een doekje dat naar het nest ruikt en een knuffel met dezelfde kleur als zijn nestgenoten. Dat helpt de pup enorm. Een warme kruik helpt soms ook. Géén wekker! Dat klinkt helemaal niet als het moederhart en roept alleen maar stress op.’
Vroeger kregen mensen vaak het advies: “Laat de pup gewoon janken en ga onder geen beding naar hem toe”, maar zo kweek je verlatingsangst. ‘Dat gaat niet meer over en zo creëer je honden die altijd en overal achter je aan lopen in huis. Dat wil je volstrekt niet.’ Dat pup ’s nachts roept is volkomen begrijpelijk. Zo’n kleine pup meteen alleen laten, bevordert het doorslapen in de nacht evenmin, want het geeft hem onrust. In het wild zou hij niet overleven in zijn eentje zonder zijn moeder. Hij denkt bij wijze van spreken: “Waar zijn de monsters?”, dus dat hij ’s nachts gaat roepen als hij zich verlaten voelt, is volkomen begrijpelijk. Als je bij hem ligt, kun je hem geruststellen en voelt hij zich minder alleen. Bovendien zorgt dit ervoor dat de pup zich sneller aan je hecht. En hij wordt sneller zindelijk, omdat de pup merkt dat het helpt als hij jou een signaaltje geeft dat hij eruit moet. Pups zijn fysiek nog niet in staat hun behoefte lang op te houden, dit is een gegeven waar je in de eerste periode in ieder geval mee te maken krijgt. Laat de pup zo laat mogelijk nog een keer uit en als de pup er ’s nachts niet uit is geweest, laat hem dan weer zo vroeg mogelijk uit.
Soms liggen mensen zelfs in joggingpak in de slaapzak naast de bench, zodat ze hun pup razendsnel naar buiten kunnen brengen als dat midden in de nacht nodig is. Daarbij is het belangrijk dat je nauwelijks tegen de pup praat of met hem speelt, zodat hij niet te wakker wordt. Naar de goot en terug de bench in. Overdag leert de pup intussen het huis kennen en doet tussendoor slaapjes in de bench met jou in de buurt. Zo wordt het een vertrouwd plekje.’ In veel gevallen hoef je alleen de eerste 6, 7 dagen dichtbij de pup te liggen in de nacht en kan dan afbouwen, al verschilt dit uiteraard per hond.
Veilig holletje
Blijft je pup onrustig in de nacht, zodat je nog niet kunt terugkeren naar je eigen bed? Dan zijn er een paar dingen om te checken. ‘Is de kamer wel donker genoeg? Staat de bench te dicht bij een hard zoemende ijskast of tikkende klok, zodat hij daar wakker van wordt? Die dingen kun je oplossen door de bench op een andere plek te zetten. Bij sommige pups helpt het als je van de bench een veilig holletje maakt door er aan drie kanten een grote doek of oud gordijn overheen te leggen, met alleen de voorkant open. Dat geeft een geborgen gevoel. Als je hem dan in de nacht weer hoort piepen, luister dan goed. Gaat zijn huiltoon aan het eind omhoog, dan heeft hij hoge nood en moet snel naar buiten. Gaat de toon klagelijk omlaag, dan voelt hij zich verlaten. Dan steek je je hand even in de bench en stelt hem fluisterend en met een aai gerust, zodat hij weet dat hij niet alleen is.’
Help jij mee?
Doe een donatie
KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.
Word een pleeggezin
Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.
Sponsor een pup
Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup.
Geen machtsstrijd van maken
‘Besef vooral dat het normáál is dat een jonge pup vroeg wakker wordt’. ‘De ervaring is dat hoe sneller je wil dat de pup doorslaapt, hoe meer problemen je hebt. Heb geduld, word niet boos, doe rustig aan en stel je verwachtingen bij. Leg je er gewoon bij neer dat hij klein is en soms vroeg moet plassen. Dan ga je er meer relaxt mee om. Maak er nooit een machtsstrijd van, dat levert alleen maar stress op voor jezelf en voor de pup.’
Of heeft hij gewoon trek?
Goed, je volgt al deze adviezen geduldig en netjes op, maar jouw pup staat toch om 5.00 uur op en denkt dat het party time is. ‘Dan kan het ook zijn dat hij gewoon honger heeft. Vaak krijgen pups de laatste maaltijd rond 20.00 uur, maar uit ervaring weet ik dat sommige pups behoefte hebben aan wat brokken voor het slapen gaan, om circa 22.00 uur. Maar let op, dit is bij een deel van de pups een goede manier om ze langer te laten slapen, maar bij een deel juist niet. Dat zijn de pups die daardoor eerder wakker worden omdat ze moeten poepen. Zij zijn soms juist gebaat bij een vroegere laatste maaltijd, zodat ze er ’s nachts niet uithoeven voor een grote boodschap.’
Meestal komt het goed
Blijft jouw pup onrustig en zet hij bovendien een keel op in de vroege morgen? Dan hebben we nog een tip paraat: ‘Hang de doek over de bench dan ook over de voorkant. Niet helemaal tot onderaan, maar wel zó dat hij moet gaan liggen om eronderdoor te kunnen koekeloeren. Liggend blaffen is een stuk moeilijker, dus vaak geeft dit de pup nog een extra zetje om weer in de slaap te vallen.’ Zo zou het met de meeste pups moeten lukken, op een uitzondering na. In de meeste gevallen slapen pups na 1 of 2 weken redelijk goed door tot een acceptabel tijdstip. Zoals een uur of 07.00. Dat is een mooie tijd, toch?
Heb je een pup van KNGF Geleidehonden in huis? Neem dan contact op met je PPZ-instructeur of het Servicebureau bij vragen.