Koekje erbij? Of toch maar beter van niet?

Twee maaltijden per dag, beloningssnoepjes voor goed gedrag om een bepaalde trainingsvaardigheid te onderhouden of juist een nieuwe vaardigheid aan te leren, kauwmateriaal voor het schoonhouden van de tanden en een snack voor het slapen gaan. Bewust of onbewust krijgt onze hond veel energie binnen gedurende de dag en loop je als eigenaar het risico om je hond te overvoeden met als gevolg overgewicht. Het is het resultaat van een verstoorde stofwisselingsbalans. De opname van energie is snel groter dan het gebruik. Om dan weer af te vallen moet de opname van energie verminderd worden en moet eveneens het verbruik toenemen. Minder eten en meer bewegen dus.

Mag mijn hond dan helemaal niets extra’s?
Een hond is tevreden met zijn verantwoorde voeding die hij dagelijks krijgt. Over het algemeen twee maaltijden per dag en soms wordt het om diverse redenen over meerdere maaltijden verdeeld. Als eigenaar word je in de dierenwinkel overspoeld door een ruime sortering snoepgoed voor de hond. Het gevarieerde assortiment nodigt dan ook uit om meerdere producten te proberen. Hij verdient het immers toch? Dit is een menselijke opvatting. Een hond vraagt er niet om, het wordt hem aangeboden en hij zal het gretig aannemen en opeten. Ook de gewoonte van het delen van een boterham, stukje kaas of het geven van de laatste restjes uit de pan is een gewoonte van de mens. We horen dan ook vaak: ‘Als wij aan de koffie met iets lekkers gaan, dan krijgt de hond natuurlijk ook iets.’ Maar waarom? Het plezier voor je hond is maar van korte duur terwijl de gevolgen een negatieve lange duur kunnen hebben. Een kleine beloning tijdens het werken en een lekker bot eens in de week om op te kauwen is meer dan voldoende als extraatje naast de maaltijden. Kauw snacks.

Om tegemoet te komen aan de kauwbehoefte van je hond is het verantwoord om 1x per week kauwmateriaal te geven. Welk materiaal geschikt is, hangt af van het kauwgedrag, formaat hond en eventuele gevoeligheden die aanwezig zijn. Het moet veilig zijn om te geven en daarvoor is het belangrijk dat je het kauwgedrag van de hond herkent. Is het een beschaafde eter, een hond met enorme kaakkracht of een hond die grote stukken probeert door te slikken? Voor allen geldt: laat je hond nooit alleen als hij kauwmateriaal krijgt.

Hieronder een aantal geschikte voorbeelden van kauwbotten:

Buffelhuid kauwstaaf:
Buffelhuid met knopen aan de uiteinden van het bot kunnen gevaarlijk zijn, deze kan de hond eraf bijten en in zijn geheel doorslikken. Dit kan slokdarmproblemen veroorzaken. Het kan handig zijn om een chew snack holder erbij te bestellen, een rubber houder waar je het bot in kan vast zetten. Zo kan de hond nooit het laatste stuk in zijn geheel doorslikken. Hier passen ook de rechte buffelhuid kluiven in, je zet ze vast met een soort schroef.

Rawhide rolls rund:
Dit gedroogd onderhuids bindweefsel van de huid van runderen.

Gedroogde bullepees rund:
Het is gedroogde penis van een stier (bull). De geur is sterker dan van de buffelhuid kluiven.

Runderoor:
Deze kluiven heb je met en zonder pit. Sommige honden hebben de neiging om het stuk met de pit in zijn geheel door te slikken. Deze oren zijn wat minder vet dan de varkensoren. Runderoren bevatten gemiddeld 3,3% vet, varkensoren gemiddeld 17%vet. Ga ervan uit dat 1% vet 9 kilocalorieën is.

Runderlong, grote stukken:
Gedroogd en laag in calorieën.

Yakka’s:
Deze snack wordt gemaakt van jakmelk. De jak is een rundersoort.

Nylabone:
Een organisch kauwbot in verschillende maten verkrijgbaar. Het schaafsel dat de hond van de Nylabone afkluift vormt geen gevaar en verlaat de hond via de ontlasting. Niet geschikt voor honden die er grote stukken afbijten of die er te fanatiek op kluiven. Als er te scherpe randen aan komen kan dit het tandvlees of verhemelte beschadigen.

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Beloning snacks

Een hond is gevoelig voor een positief gevolg. Om deze reden geven we een beloning als hij iets goed heeft uitgevoerd of als je hem iets nieuws wilt aanleren. Jouw hond kan meerdere handelingen ervaren als positief en prettig. Aanraking, spelen of een beloning met je stem (braaf, goed-zo) zijn naast voer ook handelingen die je kunt gebruiken. Daarom is het zo belangrijk om uit te vinden wat jouw hond als prettig ervaart waardoor hij bepaald gedrag zal continueren of aanleren. Als je gebruik maakt van voer als beloning, neem dan iets kleins dat makkelijk is om mee te nemen en gezond is voor de hond. Je kunt je hond “overvoeren” als je hem naast zijn vaste maaltijden veel beloningsbrokjes geeft. Als je hond de neiging heeft om snel in gewicht toe te nemen, kun je een deel van zijn maaltijd apart houden en dit meenemen tijdens de wandelingen en/of de ritten in tuig.

Hieronder een aantal geschikte voorbeelden van verantwoorde beloningen:


Gedroogde vleessnacks:
Dit worden ook wel vleestrainers genoemd. De trainers van rund en kip hebben over het algemeen het laagste vetgehalte.

Fruit en groenten:
Voegt het iets toe aan het dieet van jouw hond? Plantaardige cellen hebben een celwand die van cellulose of houtstof is gemaakt. Om voedingstoffen op te kunnen nemen moet deze celwand eerst afgebroken worden. Planteneters, zoals paarden hebben malende kiezen en koeien meerdere magen, zodat deze celwanden worden afgebroken. Alleseters zoals mensen en vleeseters zoals honden zijn door de stand van hun tanden veel minder goed in staat om rauw plantaardig materiaal te kunnen verwerken. Daarom breken wij deze celwanden af door de groente te koken. Dit is het verschil tussen plantaardig en dierlijk materiaal. Onbewerkt fruit en groente kan een hond dus niet verteren. Er wordt dus ook geen vitamine C uitgehaald.

Vindt je hond het gewoon lekker, houd dan rekening met onderstaande:
- Boontjes voor maagvulling (vezels), gebruik verse gekookte boontjes.
- Winterpeen als snack. Een keer kan geen kwaad, er zitten wel veel suikers in.
- Druiven en rozijnen zijn schadelijk en veroorzaken acuut nierfalen.
- Met mate een stukje appel of peer kan geen kwaad. Maar ook hier zitten veel suikers in.
- Stukje komkommer is geen probleem, tomaten kunnen nierproblemen veroorzaken.
- Gekookte aardappelen zijn dikmakers voor een hond.

Een hond met een allergie of overgevoeligheid voor voeding Als je nog aan het onderzoeken bent waar je hond gevoelig op reageert en/of je hond zit op een eliminatiedieet, dan mag hij/zij er niets anders eetbaars naast hebben.

Onze website gebruikt cookies