Tips bij bestrijden van wormen, vlooien en teken
Parasieten bij onze honden
Parasieten zijn kleine vervelende beesten. Er zijn twee soorten parasieten. De endoparasiet die in de hond leeft en de ectoparasiet die op de hond leeft. Je hond van parasieten bevrijden en ze er preventief tegen beschermen is belangrijk. Niet alleen omdat je hond er last van kan hebben of er zelfs ziek van kan worden, maar jij soms ook.
Teken
Teken zijn uitwendige parasieten die zich vastbijten aan de huid van dieren en mensen om bloed te zuigen. Ze zijn vooral gevaarlijk omdat ze ziektes kunnen overbrengen, zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.
Behandeling tegen vlooien en teken
Onze honden worden in de pleeggezinnen en op school preventief behandeld tegen vlooien en teken. Welk middel daarvoor wordt gebruikt is afhankelijk van de leeftijd van de hond. Als een hond de school verlaat en naar zijn toekomstige baas gaat wordt hij behandeld met Advantix. Als de hond op school heeft laten zien daar niet goed op te reageren kan er uitgeweken worden naar een ander middel. Er bestaan veel verschillende middelen. Je hebt spot-on middelen zoals pipetten, tabletten en ook tekenwerende halsbanden.
Spot-on pipet. Let er bij een pipet goed op dat je de inhoud op de huid aanbrengt en niet op de vacht, anders verliest het zijn werking.
Tekenwerende halsbanden
De Seresto band beschermt de hond tegen vlooien, teken en luizen. De halsband, met een werkingsduur tot 8 maanden, geeft continu een lage dosering van de werkzame stoffen imidacloprid en flumethrine vrij. De werkzame stoffen verspreiden zich via het huidvet over het hele lichaam. Daarom is het belangrijk dat de halsband de huid raakt. De band zit goed als er twee platte vingers tussen de band en de hals van jouw hond gedaan kunnen worden. Ook mogen er niet te veel haren tussen de band en de huid zitten. Deze band kun je als alternatief voor een spot-on gebruiken. Let op: gebruik nooit meerdere bestrijdingsmiddelen tegelijk, de hond krijgt dan een te hoge dosering. Combineer een halsband dus niet met een ander middel.
De Scalibor band voorkomt bloedzuigen door zandvliegen en hartwormmuggen en werkt bestrijdend en werend tegen teken bij honden. Tevens werkt de band preventief tegen door deze parasieten overdraagbare (dodelijke) ziekten. De werkzame stof van deze band is deltametrim. De Scalibor band heeft een werkingsduur van vijf tot zes maanden. Een Scalibor band bestrijdt geen vlooien. De band is veilig voor honden en mensen, maar niet voor katten.
Help jij mee?
Doe een donatie
KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.
Word een pleeggezin
Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.
Sponsor een pup
Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup.
Blijf controleren
Helaas kan geen enkel vlooien- of tekenmiddel honderd procent bescherming bieden. Daarom blijft het belangrijk om je hond regelmatig op deze ongenode gasten te controleren.
Wormen
Het is belangrijk om niet alleen vlooien te bestrijden maar ook wormen. De larve van een vlo eet ook lintwormeitjes. Als de larve een vlo is geworden en de hond die binnenkrijgt is de kans groot dat een hond wordt besmet met lintworm. Wormen zijn niet alleen schadelijk voor je hond maar ook voor ons als mens. Ze maken een reis door het lichaam en kunnen in organen ontstekingen veroorzaken. Vooral kinderen zijn gevoelig voor een worminfectie. Eigenaren denken vaak dat als er geen levende wormen in de ontlasting te zien zijn, de hond ook geen worminfectie heeft. Dit is niet het geval, omdat in de ontlasting vaak alleen de kleine eitjes zitten.
Advies op maat via de dierenarts
Welk middel je preventief gebruikt, is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, voeding en omgeving. Om je hond een ontwormingsmiddel op maat aan te bieden, raden wij je aan om advies te vragen aan je eigen dierenarts. Die is bekend met de omgeving waar je woont en op de hoogte van wat jouw hond eet. Zelf kun je bijdragen aan een goede darmflora door te kiezen voor kwalitatief hoogwaardig voer voor je hond. De frequentie van het ontwormen is afhankelijk van het middel, maar het meest gegeven advies is vier keer per jaar.