De labrador retriever heeft een stabiel en vriendelijk karakter en zet zich graag in voor de baas. Eigenschappen die goed van pas komen bij een opleiding tot blindengeleidehond, assistentiehond voor iemand in een rolstoel, buddyhond voor een man of vrouw met PTSS of buddyhond voor een kind met autisme. Wat voor hond is de labrador, waar komt hij vandaan en waarom is dit ras zo geschikt als hulphond?

Uiterlijke kenmerken van de labrador retriever

De labrador is een redelijk grote hond (schouderhoogte tussen de 54-58 cm) met een aaibaar uiterlijk. Voor een blinde baas is een geleidehond van dit formaat het handigst aan te sturen (met de beugel die aan het geleidetuig vastzit). Een labrador is ook groot genoeg om zijn visueel beperkte baas eventueel te blokkeren als er gevaar dreigt. En bij een carrière als assistentiehond, heeft een labrador voldoende kracht om bijvoorbeeld het dekbed van zijn baas af te trekken.

  • Hoofd: Breed en rond, lange snuit. Hangende oren, niet te groot.
  • Lichaam: Stevig en breedgebouwd. Sterke botten en gespierd. Middellange staart die van dik naar dun loopt.
  • Vacht: Kort en dik met een waterafstotende ondervacht. Makkelijk in onderhoud.
  • Kleuren: Vroeger was zwart de standaard, later kwam blond daarbij. Bruin (chocolade) werd als een ‘foutje’ gezien, maar is later toegevoegd als officiële raskleur.
  • Leeftijd: Een labrador wordt gemiddeld 11 tot 12 jaar oud. De meeste geleidehonden gaan met pensioen als zo ongeveer 8 jaar oud zijn.
  • Gewicht: Een gezond gewicht voor de labrador is tussen de 25-30 kg.

Karakter van de labrador retriever

Een labrador retriever is slim en heeft een vriendelijk, stabiel en mensgericht karakter. Hij is ook levendig en werklustig. De labrador retriever heeft een groot vermogen zich aan te passen aan de situatie. Hij laat zich niet snel van z’n stuk brengen en kan daarom goed overal mee naar toe.

Stabiel karakter

Deze retriever is niet zo snel ergens bang voor, wat een zeer fijne karaktereigenschap is voor een assistentiehond, buddyhond of blindengeleidehond. Een KNGF-hond gaat vrijwel altijd mee met z’n baas en daardoor kan hij op veel verschillende plekken terechtkomen. Van een tandartspraktijk tot een pretpark.

Zeer vriendelijk

De labrador heeft weinig agressie in zich. Van oudsher moest de hond het geschoten wild ophalen voor zijn jager, maar mocht niet zelf gaan jagen, noch andere dieren (dood)bijten. Jagen gebeurde vroeger, en ook nu nog, vaak in groepen met meerdere mensen en meerdere honden. De labrador is erop gefokt dat hij zich vriendelijk gedraagt in gezelschap van andere mensen en dieren. Dit alles zorgt ervoor dat de labrador een zeer vriendelijk en sociaal karakter heeft.

Enthousiaste labrador

De labrador kan ook erg uitbundig zijn. Hij is altijd blij om mensen te zien en door zijn stevige postuur kan de hond daarom soms wat lomp en onhandig zijn. De labrador retriever moet daarom van begin af aan goed worden opgevoed om te voorkomen dat hij onstuimig en eigenwijs wordt. De puppypleeggezinnen van KNGF die labradorpups in huis krijgen, krijgen dan ook handvatten hoe zij deze jonge honden het beste kunnen begeleiden.

Labradors zijn dol op eten

Gelukkig zijn labradors ontzettend gek op eten en willen ze heel graag iets doen voor een lekker hapje. In combinatie met hun hoge trainbaarheid en hun wil de baas het naar de zin te maken, is het niet zo lastig deze hond dingen te leren. Een labrador die in opleiding is tot geleidehond, wordt dan ook vaak getraind met lekkere stukjes worst. Om te voorkomen dat hij te zwaar wordt, worden deze beloninkjes wel in mindering gebracht op zijn voeding.

Labrador retrievers zijn gevoelige honden en je bereikt dan ook het meeste bij deze hond als je hem met een zachte hand opvoedt. Onze trainers weten dat gelukkig heel goed en daarom gaan onze labradors graag op pad met hun trainer.

Help jij mee?

Doe een donatie

KNGF ontvangt geen bijdrage van de overheid en is grotendeels afhankelijk van giften en donaties. Met jouw donatie kunnen we nu en in de toekomst honden blijven opleiden voor zulk waardevol werk.

Word een pleeggezin

Jaarlijks worden er ongeveer 200 KNGF-pups geboren. Voor deze pups zoeken we fijne gezinnen waar ze in huiselijke kring mogen opgroeien. Dat is een goede basis om ze te laten slagen als hulphond.

Sponsor een pup

Sponsor een pup en help mee aan onze missie. Dat kan al vanaf € 8,- per maand of eenmalig € 96,-. Via een online dagboek vol foto's, leuke verhalen en filmpjes volg je de avonturen van jouw pup. 

Kinderen en labradors

Kinderen zijn gek op labradors en labradors zijn gek op kinderen! Ondanks dat deze hond een vriendelijk karakter heeft, geldt ook voor deze retriever: laat hem nooit alleen met kleine kinderen.

Labrador… of waterrat

Labradors zijn dol op water en bijna allemaal springen ze te pas en te onpas in het water als dat in de buurt is. Oók in vieze stinkslootjes! De hulphonden van KNGF leren dat ze niet zomaar het water in mogen. Het is aan de toekomstige baas om te bepalen of de hond mag zwemmen. Niet iedereen stelt een kletsnatte hond op prijs.

Beweging

Labradors zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Daarom krijgen al onze honden – ook als zij later bij hun uiteindelijke baas zijn – altijd voldoende tijd en ruimte om dagelijks lekker te rennen en te spelen. Als de baas het goed vindt, is zwemmen een heel gezonde en fijne bezigheid voor de labrador.

zwarte labradorpup kijkt omhoog

KNGF en de labrador retriever

In de geschiedenis van KNGF Geleidehonden is met veel verschillende rassen getraind. Omdat het opleiden van een geleidehond veel tijd, geld en energie kost, is het belangrijk dat het percentage honden dat uitvalt tijdens de opleiding, zo laag mogelijk gehouden wordt. Een goede geleidehond is niet angstig, heeft een goede werklust, gaat graag met de baas mee en is gezond. Na alle ervaring is duidelijk geworden dat de labrador retriever, golden retriever en de Duitse herder over de beste eigenschappen en de juiste grootte beschikken voor een functie als helpende hond. Met deze 3 rassen is het percentage dat uiteindelijk geen geleide-, assistentie-of buddyhond wordt, vrij laag.

Kruisingen met een labrador retriever

Om verzekerd te zijn van de beste toekomstige hulphonden, heeft KNGF haar eigen fokprogramma opgezet met deze 3 rassen én met kruisingen daartussen. Het kruisen van rassen helpt ook om gezonde honden te fokken. Dat kruisen levert bij KNGF de volgende rassen op:

Labrador retriever met Duitse herder

Een kruising tussen een labrador retriever en een Duitse herder heeft het vriendelijke, stabiele karakter en het aanpassingsvermogen van de labrador retriever, maar ook de baasgerichtheid en alertheid van de Duitse herder. Meestal komen hier zwarte pups uit met een kortharige vacht. De honden hebben meestal hangende oren.

Labrador retriever met golden retriever

Een kruising tussen een labrador retriever en een golden retriever heeft het stabiele en open karakter van de labrador retriever, maar ook de rust van de golden retriever. Verder beschikt deze kruising over de mensgerichtheid, vriendelijkheid en het aanpassingsvermogen van beide rassen. Deze honden kunnen zowel blond als zwartkleurig zijn en wat korter of langer haar hebben. De vacht van een kruising tussen een labrador retriever en een golden retriever is overwegend kortharig. De vachtkleur is meestal geel of zwart. Deze kruising heeft hangende oren.

Oorsprong van de labrador retriever

We weten nu al veel over de labrador en waarom KNGF voor dit ras heeft gekozen. Maar waar komt deze hond oorspronkelijk vandaan?

Het ras labrador retriever vindt zijn oorsprong in Newfoundland, Canada en stamt af van de St. John’s hond. Sinds 1830 kwamen de eerste St John’s honden naar Europa en Britse fokkers besloten het ras te kruisen met de spaniël, flatcoated retriever, Cheaspeake Bayretriever en de gordon setter om inteelt tegen te gaan.

De labrador is pas sinds eind jaren vijftig in Nederland. Nederlanders hadden snel door dat dit een leuke hond was, want nu is de labrador retriever het populairste ras in ons land.

De labrador is van oorsprong gefokt om het wild dat zijn jager schoot op te halen, zowel van land als uit het water. Labradors zijn daarom uitstekende zwemmers en hebben zelfs vliezen tussen hun tenen. Een labrador moest goed kunnen samenwerken met de jager en daarom luisteren deze honden over het algemeen vrij goed naar hun baas. Ze willen het de baas ook graag naar de zin maken.

De labrador heeft daarnaast een zeer goed visueel geheugen waardoor hij feilloos weet waar het wild dat zijn jager eerder schoot, terecht is gekomen. Ook vandaag de dag heeft de labrador een goed geheugen en leert hij makkelijk dingen aan, wat hem weer goed van pas komt als hulphond.

Gezondheid van de labrador

Rashonden kunnen last hebben van erfelijke aandoeningen en ook bij de labrador retriever komen erfelijke ziektes voor. Erfelijke ziektes die vaker voorkomen bij labradors zijn:

  • Elleboogdysplasie (ED)
  • Heupdysplasie (HD)
  • Atopische Dermatitits (huidaandoening)
  • Obesitas (overgewicht)
  • Cataract (oogaandoening)


Omdat het voor KNGF Geleidehonden heel belangrijk is dat onze honden gezond zijn, fokt KNGF alleen met labradors die vrij zijn van al deze erfelijke aandoeningen.

drie blonde labrador naast elkaar

Onze website gebruikt cookies