Zijn hondenpoten viezer dan schoenzolen?
Is het onhygiënisch om een hond mee te nemen naar een restaurant of ziekenhuis? Student diergeneeskunde Jasmijn Vos onderzocht de schoenzolen en voorpoten van honden en hun baasjes. Hondenpoten bleken net iets schoner te zijn.
Een hond mee naar binnen, dat is toch vies? Assistentiehonden (de overkoepelende term voor alle soorten hulphonden, van blindengeleidehonden tot buddyhonden en signaalhonden) worden om hygiënische redenen nog regelmatig de toegang tot restaurants of ziekenhuizen ontzegd. Is dit wel eerlijk, als mensen met hun schoenen, waarmee ze ook buiten hebben gelopen, wel naar binnen mogen? Dat vroeg studente diergeneeskunde Jasmijn Vos zich af. Voor haar master besloot ze daarom onderzoek te doen naar de ‘poothygiëne’ van assistentiehonden. Dit onderzoek werd uitgevoerd aan de Faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, onder begeleiding van dierenarts dr. Joris Wijnker.
Buddyhond geweigerd in ziekenhuis
In 2018 vertelde Robert van der Holst in de Defensiekrant hoe hem de toegang tot een regulier ziekenhuis geweigerd werd, toen hij met zijn buddyhond PTSS naar binnen wilde. ‘Ik snap dat je een hond niet meeneemt naar een operatiekamer, intensive care of naar de hartbewaking. Maar dit ging om mijn eigen kamer. Een opname zonder Runo is te stressvol en daardoor onmogelijk’, vertelde hij destijds. Dit was voor Jasmijn de aanleiding om het onderzoek te starten. En Robert is helaas niet de enige die dit overkomt.
Voorpoten van assistentiehonden en huishonden onderzocht
Aan het onderzoek van Jasmijn hebben 25 assistentiehonden en hun gebruikers deelgenomen, en 25 huishonden en hun eigenaren. Zij werden gevraagd om 15 tot 30 minuten te wandelen met hun hond over een route die ze normaal ook zouden nemen. Daarna werden de voorpoten van de hond en de schoenzolen van de mens bemonsterd met speciale sponsjes. In het lab werden deze sponsjes dezelfde dag nog onderzocht op de aanwezigheid van poepbacteriën en specifiek Clostridium difficile, een bacterie die in ziekenhuizen vaak diarree veroorzaakt.
‘Assistentiehonden en gebruikers even schone zolen’
Wat blijkt? Het labonderzoek toont aan dat poten van huishonden in het algemeen schoner zijn dan de schoenzolen van mensen. Er werden minder poepbacteriën gevonden op de hondenpoten dan op de schoenzolen. Dit komt vooral doordat de poten van huishonden een betere hygiëne hebben dan de schoenzolen van hun eigenaren. De hygiëne van de poten van assistentiehonden is erg vergelijkbaar met die van de schoenzolen van hun gebruikers. Dat wordt mogelijk veroorzaakt doordat assistentiehonden en hun bazen samen meer tijd doorbrengen en op meer dezelfde plekken komen dan huishonden en hun bazen.
Bacteriedodende stoffen in speeksel van honden
Er werden geen verschillen gevonden in hygiëne tussen assistentiehonden en huishonden, en ook niet tussen assistentiehond- en huishondeigenaren. Mogelijk zijn de hondenpoten schoner doordat honden zichzelf regelmatig schoonlikken. In hun speeksel zitten bepaalde stoffen die bacteriedodend zijn.
Gebrek aan kennis leidt tot weigering assistentiehond
Naast het labonderzoek werden deelnemers gevraagd een enquête in te vullen over de verzorging van hun hond. Assistentiehondgebruikers vulden nog een extra deel in over hun ervaring van het hebben van een assistentiehond. Driekwart van de assistentiehondgebruikers voelt zich voldoende vrij om te gaan en staan waar zij willen met hun assistentiehond, dus dat is positief. Tegelijkertijd geeft 81% van de gebruikers aan wel eens tegengehouden te zijn bij een publieke plaats vanwege hun assistentiehond. Dit komt vooral door een gebrek aan kennis. Sinds 2016 is het bij wet geregeld dat assistentiehonden overal met hun baas mee naartoe moeten kunnen. Maar men is niet bekend met de wet of herkent de hond niet als hulphond. De reden dat de hondpoten ‘te vies’ zou zijn, is met dit masteronderzoek van Jasmijn Vos in ieder geval weerlegd.