Grote honden kunnen goed tegen de kou! Feit of Fabel?
Veel mensen denken dat het een feit is dat grote honden goed tegen de kou kunnen, maar dat is het niet. Dit geldt namelijk alleen voor gezonde volwassen dieren die altijd buiten leven. Onze honden leven bij ons in huis, lekker bij de verwarming en komen kortere perioden buiten in de winter.
Laat je niet misleiden door een vacht. Een hond met een langharige vacht heeft het niet per definitie warm en een labrador heeft het niet per definitie koud. Pups kunnen minder goed tegen de kou dan honden van een jaar oud en ook oudere honden zijn extra kwetsbaar omdat ze hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren. Extreme temperaturen hebben we in Nederland niet, maar er zijn wel degelijk factoren waar we op kunnen letten bij de omschakeling naar kouder en nat weer. Dit zijn onze wintertips:
Huisvesting
- Creëer een aangename temperatuur in huis.
- Plaats de mand niet tegen de verwarming aan. Je hond moet extra warmte kunnen opzoeken maar hij moet niet verplicht worden om ertegenaan te liggen.
- Was kleden en manden regelmatig om te voorkomen dat er schimmels ontstaan.
- Gebruik zo nodig een luchtbevochtiger zodat de lucht niet te droog wordt. Een hygrometer in huis kan aantonen hoe de luchtvochtigheid is. Door de kunstmatige warmte van onze verwarming kan de vacht dof en droog worden.
- Binnenshuis zijn vlooien niet seizoensgebonden. De temperatuur met de verwarming aan en de hoge luchtvochtigheid zijn ideale omstandigheden om het hele jaar door vlooieneitjes te laten ontpoppen tot volwassen vlooien. Buitenshuis is tegenwoordig de kans op een vlooienbesmetting ook steeds langer aanwezig door het vochtige klimaat in Nederland, maar ook door de gematigde temperaturen in de herfst en de winter. Dit geldt ook voor een tekenbesmetting. Blijf je hond regelmatig controleren en behandel waar nodig.
Kou en ijs
- Blijf in beweging als je buiten bent zodat je hond warm blijft. Hou je ervan om in de winter, na een strandwandeling, lekker op een buitenterras te zitten? Neem dan een deken voor je hond mee om op te liggen en doe hem eventueel een hondenbadjas aan. Anders koelt hij te snel af. Ook goed bedoelde waterbakken die buiten klaar staan zijn niet verstandig in de winter. Erg koud water drinken, terwijl je hond van binnen warm is kan gevaarlijk zijn.
- Laat je hond niet onnodig op de grond liggen of zitten, bijvoorbeeld als je op het openbaar vervoer wacht. Let in het openbaar vervoer op warmtebronnen onder de stoelen en voorkom dat je hond ertegenaan ligt.
- Laat je hond niet te lang achter in een stilstaande auto.
- Dun ijs op de sloten is een reëel gevaar als je hond losloopt. Ze realiseren zich vaak niet waar ze in stappen.
- Dik ijs is sterk genoeg om het gewicht van de hond te dragen maar zeer blessuregevoelig voor spieren en gewrichten.
- Antivries is zeer giftig. Ruim deze spullen goed op en pas op bij parkeerplaatsen. Raadpleeg direct een dierenarts als de hond er wel mee in aanraking is geweest.
Regen en kou
- Een natte hond is sneller onderkoeld.
- Droog bij thuiskomst je hond goed af en vergeet daarbij de poten niet. Poten die te lang nat blijven, vormen een ideale voedingsbodem voor schimmels en irritatie.
- Een hondenbadjas is een fijn hulpmiddel om een vochtige hond verder te laten drogen, na het afdrogen met een handdoek.
- Ga je langere tijd van huis, neem een handdoek en eventueel de badjas mee.
Sneeuw
- Een sneeuwbal opgooien zodat een hond er in kan happen is een favoriet spelletje voor veel kinderen. Toch is het geen goed idee. Happen in sneeuw kan al snel zorgen voor maag-/darmklachten zoals misselijkheid, diarree en braken. Voorkom het eten van sneeuw en gooi geen sneeuwballen naar de hond. Ook bij een werkende hond zorgt dit voor onrust en concentratieverlies. Dit kan tot onveilige situaties leiden.
- Controleer de poten na de wandeling op kleine sneeuw- en ijsballetjes.
- Laat overtollig haar tussen de voetkussentjes voorzichtig wegknippen om te voorkomen dat zich daar klonten sneeuw ophopen.
- Antislipzolen/spikes zijn een mooie uitkomst voor de mens om niet uit te glijden bij sneeuw of ijzel. Echter als je per ongeluk op de poot van je hond gaat staan, zorgen de (ijzeren) noppen voor schade en pijn bij je hond. Laat je hond liever zijn tempo aanpassen bij gladheid.
- Loopt je hond naast de rolstoel en is het glad buiten? Pas dan je tempo aan zodat je hond in een langzamer tempo loopt en niet kan uitglijden.
- Houd er rekening mee dat oriëntatiepunten onder een sneeuwdek vervagen voor een blindengeleidehond. Een stoeprand, zebra en kleine opstaande randjes zijn niet of nauwelijks zichtbaar voor de hond om te kunnen detecteren en aan te wijzen.
Strooizout
- Als je ziet of merkt dat er strooizout op de straat ligt, pas dan je route waar mogelijk aan.
- Het zout blijft aan de poten kleven of kan in een wondje gaan zitten. Spoel de poten, na de wandeling, af met lauw water. Zo voorkom je ook dat de hond het strooizout van zijn poten gaat likken en er zoutresten in de maag komen.
- Preventief kun je de voetkussens, voordat je gaat wandelen, insmeren met vaseline (let er wel op dat deze vrij is van toevoegingen) of een pot wax (bijvoorbeeld Vetramil).
- De auto’s rijden het zout juist de goot in. Wees je daarvan bewust als je je hond daar zijn behoefte laat doen. Gras aanbieden, waar mogelijk, is dan vriendelijker.
Zorg altijd dat je hond in een optimale conditie is. Een goed gewicht en de juiste voeding zijn belangrijke aspecten hierbij. Zorg, ondanks het natte en koude weer, voor voldoende beweging voor je hond en verlicht jezelf en de hond in het donker. Hiervoor zijn in de dierenwinkel en op het internet verschillende materialen te koop. Stay safe!
Meer van dit soort verhalen lezen?
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons werk, met inspirerende verhalen van clienten, achtergrond verhalen van onze medewerkers en nuttige tips en informatie.