De feestmaand is voor veel mensen met een beperking die afhankelijk zijn van een hulphond allesbehalve feest. Het zware vuurwerk, met harde knallen, dreunen en felle flitsen, zorgt ervoor dat hulphonden vaak niet meer in staat zijn om hun baas te helpen. Dat vormde de aanleiding voor deze nieuwe animatiefilm van KNGF Geleidehonden.

De eindejaarsfilm is alweer de vierde in de reeks ‘KNGF opent werelden’. In dit geval een wereld zonder knalvuurwerk. De animtie is wederom gebaseerd op waargebeurde verhalen. Zo wees onderzoek uit dat maar liefst tweederde van de cliënten met een KNGF-hond slachtoffer is van vuurwerk. ‘Eén vuurwerkknal brengt mij gelijk terug naar het geluid van mortiergranaten. Ik beleef oorlogssituaties direct opnieuw in mijn hoofd en daarvan raak ik volledig in paniek’ aldus een van de ondervraagden.

Baas en hulphond in paniek

Normaal gesproken is een PTSS-assistentiehond goed in staat om iemand met een posttraumatische stressstoornis uit een herbeleving te halen en te kalmeren. Maar in de decembermaand is dat niet zo vanzelfsprekend. Door onverwachte vuurwerkknallen en -flitsen raakt niet alleen degene met PTSS in paniek, maar ook de hulphond zelf waardoor hij z’n werk niet meer goed kan doen. En dat geldt ook voor andere typen hulphonden en hun bazen, zoals de blindengeleidehond, ADL-assistentiehond of assistentiehond voor kinderen. De wereld van baas en hond staat ineens op z’n kop. Met alle gevolgen van dien.

Confrontatie oorlogsverleden

Voor deze eindejaarsfilm zocht KNGF Geleidehonden opnieuw de samenwerking met creatief bureau Selmore en animatiestudio Colorbleed. Door de indrukwekkende animaties wordt de kijker helemaal meegenomen in de leefwereld van de hoofdpersoon. In dit geval de wereld van Julia, een ex-militair die wordt opgeschrikt door een serie vuurwerkknallen en zo wordt geconfronteerd met haar oorlogsverleden. De muziek werd speciaal voor deze film gecomponeerd door de Nederlandse band HAEVN.

Bredere campagne en petitie

De eindejaarsfilm, die op televisie en online wordt ingezet, is onderdeel van een bredere campagne waarin KNGF Geleidehonden het publiek bewust wil maken van de impact van vuurwerk op hun cliënten, maar ook op de hulphonden zelf. Gevolgd door een oproep om de petitie voor een permanent vuurwerkverbod te tekenen.

Meta Neeleman, directeur KNGF Geleidehonden: ‘Wij willen dat de politiek zijn verantwoordelijkheid neemt en de veiligheid van - en leefbaarheid voor - al zijn inwoners als hoogste prioriteit stelt. Dus ook voor mensen met een beperking. Wij pleiten voor een permanent algeheel landelijk verbod. Zo’n verbod zet bovendien pas zoden aan de dijk als politie ook hogere prioriteit geeft aan het handhaven ervan.’

Onze website gebruikt cookies