Onze honden leren het geleidewerk als ze op school zitten. Als er niet wordt getraind, zorgen de kennelmedewerkers ervoor dat het de studenten aan niets ontbreekt. Hoe zorg je ervoor dat pakweg 50 honden het allemaal naar hun zin hebben? Kennelmedewerker Rafa van Ledden legt uit wat er allemaal in de kennel gebeurt.

‘Om zeven uur ’s ochtends start de dag. Als eerste laten we alle honden in de buitenkennel, zodat ze hun behoeften kunnen doen. Daarna krijgen ze hun ontbijt en dan mogen ze nog even naar buiten. Honden die medicatie nodig hebben, krijgen dit toegediend. Dan begint het ‘laden’ van de trainingsbussen. Iedere dag trekken de trainers er met de honden op uit om het geleidewerk te leren. De kennelmedewerkers zorgen ervoor dat de juiste honden in de juiste bussen komen. In de kennel hangt daarvoor een planbord met kaartjes van de honden, trainers en bussen.

Dagelijks schrobben is hard nodig

Als de bussen zijn vertrokken, komen we als kennelteam even bij elkaar om de dag door te nemen en om een planning te maken. Dan volgt het schoonmaken. Een belangrijke activiteit, want zo voorkomen we dat er ziektes uitbreken. Dagelijks wordt de hele kennel met een hogedrukspuit schoongemaakt. Met een schrobmachine maken we de vloer schoon. We reinigen de voerbakken, wassen alle kleedjes en handdoeken, en twee keer per week is er een uitgebreidere schoonmaak om te ontsmetten.

Kennels indelen is puzzelwerk

Nadat het voer voor de middag is klaargezet, beginnen alle kennelmedewerkers aan hun eigen taken. Met de honden die achterblijven ‒ omdat hun trainer er niet is bijvoorbeeld ‒ doen we hersenspelletjes. Onze kennelkatten komen dan nieuwsgierig kijken. Zij wonen in de kennel zodat al onze honden aan katten wennen. We doen appeltraining voor de basiscommando’s met de achterblijvers of we nemen ze mee naar het bos. We inventariseren welke honden naar de dierenarts moeten, bestellen boodschappen of werken de weeglijsten bij. Al onze honden wegen we elke maand om te kijken of ze goed op gewicht blijven. Elke twee weken komen er nieuwe honden bij en er studeren honden af. Dat maakt dat we steeds een andere kennelindeling moeten maken. Dat is een hele puzzel, want we proberen de honden die het goed met elkaar kunnen vinden samen in een kennel te zetten. Op de activiteitenlijst staat vermeld wat we met de honden hebben gedaan. Heeft de hond genoeg appeltraining gehad bijvoorbeeld? Als alles is bijgewerkt, gaan we snel lunchen voordat de honden weer terug zijn voor hun pauze.



Rusten en relaxen in de avonduren

Na de lunch brengen we de honden opnieuw naar de bussen voor de middagtraining en dan is het weer stil in de kennel. We gebruiken de middag voor extra periodieke schoonmaakwerkzaamheden. De honden die niet gaan trainen krijgen appèltraining of ontspanning in de kennel of op de speelweides aangeboden. Om vier uur ’s middags start de avondploeg en komen de honden weer naar school. Ze krijgen eten en dan is het tijd om uit te rusten van de schooldag. In de avond komt er een vrijwilliger meehelpen om de honden uitgebreid te borstelen op de trimtafel en om extra met ze te knuffelen. Een kennelmedewerker blijft ’s nachts slapen om een oogje in het zeil te houden. En dan begint het hele ritueel de volgende ochtend weer opnieuw!’

Rafa werkt sinds maart 2020 bij KNGF Geleidehonden:

‘Werken in de kennel betekent voor mij dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken. Hiervoor werkte ik jarenlang bij de politie in verschillende functies. Eerst op straat en daarna als instructeur. Vervolgens ben ik bij de speurhonden uitgekomen. Ondertussen werd ik moeder en ik merkte dat het harde en agressieve van de politie me niet meer paste. De vacature van kennelmedewerker kwam voor mij op het juiste moment. Wat een verademing. Als ik ’s ochtends binnenkom en ik zie de blije snuitjes en kwispelende staarten, dan krijg ik meteen een lach op mijn gezicht. Ik hou van zorgen; voor mensen, maar zeker ook voor dieren. Dieren zijn zo afhankelijk van je. Het geeft zo veel voldoening om hun tijd in de kennel zo optimaal mogelijk te maken zodat ze goed kunnen leren. En ik voelde meteen een verbondenheid met mijn collega’s. Dat komt omdat we allemaal het beste willen voor de honden. Ik was erg onder de indruk toen ik hier voor het eerst kwam. De kennel is zo professioneel opgezet. Het is er zo schoon en fris. En ik zie dat de honden echt gelukkig zijn. Het welzijn van de honden staat voorop. Als de honden in het weekend lekker op de uitlaatvelden en in het bos zijn geweest en ze liggen daarna opgekruld tegen elkaar aan, met zijn tweeën op een bedje, dan geniet ik zo.’

‘Het geeft zo veel voldoening om hun tijd in de kennel zo optimaal mogelijk te maken.’

Onze website gebruikt cookies