Restauranttraining voor hond en baas
Je ziet ze soms lopen; de geleidehond met zijn baas. De twee verplaatsen zich soepel langs obstakels, steken een drukke weg over alsof het niets is. Ze lijken wel een eenheid.
Dat gaat niet helemaal vanzelf. Voor het unieke koppel zover is, hebben baas en geleidehond samen flink geoefend en getraind tijdens de instructiedagen die plaatsvinden bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen. Tijdens deze periode logeren cliënt en hond samen in één van de gastenverblijven. Zo leren ze elkaar goed kennen en nemen ze overdag deel aan de trainingen in en om het opleidingsterrein.
Opdringerige serveersters
Er wordt onder andere een restauranttraining gedaan in het bedrijfsrestaurant. De cliënten komen binnen waar instructeur Michèle klaarstaat om de ‘gasten’ te ontvangen. Zonder dat de bazen het weten, zijn overal afleidingsobjecten neergelegd zoals voertjes, favoriete knuffels en voerbakken. Ondertussen is Michèle in de rol van overdreven geïnteresseerde serveerster gekropen.
‘Wat een leuke hond! Is het een labrador?’ En ze geeft hem een knuffel, terwijl Edward nog in tuig is en dus aan het werk. Het is de bedoeling dat de cliënt assertief laat weten dat het fijner is als de hond met rust wordt gelaten.
Afleiding
Dan volgt de vraag of de jas kan worden aangenomen. Cliënt Arie laat de riem over de rug van de hond vallen en trekt op zijn gemak zijn jas uit. Ondertussen lokt instructeur Saskia stiekem hond Charlie weg met een speeltje. Het duurt even voor Arie in de gaten heeft dat zijn hond hem gesmeerd is.
Als alle drie de cliënten aan tafel zitten en de honden rustig naast ze liggen, zijn ze nog niet van de instructeurs in de rol van overenthousiaste serveersters af. ‘Mag de hond een snoepje? Wel hè?’, vraagt Michèle, terwijl ze hond Chubby iets toestopt. Ook Charlie heeft een stukje brood te pakken van de ‘serveerster’ voordat Arie het goed en wel in de gaten heeft. De enige die assertief reageert, is Arwen met hond Edward. ‘Nee, liever niet’, zegt ze netjes. Maar zij was dan al een beetje gewaarschuwd door haar twee voorgangers.
Voorbereiding
‘Gemeen waren we hè?’, vraagt Michèle als het rollenspel klaar is. Ze legt uit dat dit situaties zijn waar hondenbazen mee te maken krijgen. De rollenspellen zijn bedoeld om hen daarop voor te bereiden. Het is bijvoorbeeld handig als de honden alleen van hun bazen iets lekkers krijgen; het is namelijk dé manier om de aandacht te krijgen. Daarnaast kunnen de bazen niet zien wat en hoeveel de honden krijgen.
Als het einde van de instructiedagen nadert, geven alle cliënten aan dat het een intensieve periode is geweest. Ondanks dat ze bijna allemaal al ervaring hebben met een geleidehond, is elke hond anders en vergt het op elkaar ingespeeld raken opnieuw tijd en energie. Toch vinden ze het ontzettend jammer dat de dagen alweer voorbij zijn. De cliënten vinden het heel fijn om één-op-één training te krijgen, zich volledig te kunnen focussen op hun nieuwe maatje en ervaringen met elkaar te delen. Maar naar huis met hun nieuwe vriend en hem of haar voorstellen aan de rest van de familie, is stiekem ook wel erg leuk…