Perfecte meeneem-hond

Perfecte meeneem-hond

Labrador Famous is al drie keer mee geweest naar Oostenrijk met zijn puppypleeggezin en is daar ook op het moment dat we zijn pleegbaas Laura spreken. Laura: ‘We hebben hier een huis, dat maakt het makkelijk. En Famous houdt van autorijden. Dat scheelt enorm, want het is tien uur rijden. Hij is heel relaxt onderweg. De eerste keer dat hij mee mocht was hij een half jaar oud. Wij stopten onderweg vaak, om hem een plezier te doen, maar hij had op een gegeven moment echt iets van “laat mij nou maar lekker liggen in die reisbench!”, lacht Laura. ‘Famous is eigenlijk de perfecte meeneem-hond.’

Programma aanpassen

Ter plekke is het leven een beetje zoals thuis. Nou ja… niet helemaal want ook Famous heeft vakantie dus er wordt niet getraind met bus, winkels of station. Het gaat vooral om lekker wandelen en leuke dingen doen. Laura: ‘Laatst gingen we naar een klimpark. Famous vond het wel gek, al die mensen bovenin de boomtoppen, helemaal toen hij onze eigen jongens ertussen ontdekte. Famous en ik zijn lekker in de schaduw gebleven. Overal waar we heen gaan nemen we een opvouwbare waterbak (plus water) voor hem mee. We maken veel mooie wandelingen, door de bossen en naar een waterval. Verder kan Famous natuurlijk mee als we naar een restaurantje gaan, maar hij kan hier ook probleemloos een tijdje alleen thuis zijn. En als mijn man wil kanoën met de jongens, blijf ik thuis, of andersom. We passen ons programma aan Famous aan.’ Geen wonder dat Famous zich net zo thuis voelt in Oostenrijk als in Nederland.

Houd je aan de (honden-)regels van het land

Laura heeft tips voor andere mensen die een pup mee met vakantie willen nemen: ‘Check goed de regels die ze in je vakantieland hebben voor honden. Welke inentingen zijn verplicht, welke preventieve maatregelen moeten genomen worden tegen bijvoorbeeld teken en zandvliegen, maar ook: mag je hond het OV in? In sommige landen mag dat alleen als hij een muilkorf omheeft.’ Geen optie voor KNGF-honden. Ook loslopen kan natuurlijk niet overal. Laura: ‘Dat kan hier in de winter goed, maar nu heb ik voor de zekerheid, in overleg met de instructeur, een flexlijn geleend voor Famous, als het niet anders kan. En vergeet vooral die waterbak niet!’ Voordeel van Oostenrijk als vakantieland is volgens Laura dat het er niet snel te warm is met lekker veel bos en bergen. Als het toch warm is, wandelen ze alleen vroeg in de ochtend of ’s avonds laat. De hele vakantie is voor Famous vooral heel erg genieten.

Wanya bezocht in Frankrijk abdijen en musea

Ook herder Wanya ging regelmatig op vakantie met haar puppypleeggezin. Naar Frankrijk, in de camper bijvoorbeeld. De fietskar ging mee als reisbench (wieltjes er even afgehaald natuurlijk). ’s Nachts sliep ze daar ook in. Het pleeggezin ging niet te diep Frankrijk in, omdat het in het zuiden zomers al snel te heet wordt. Niet fijn voor de baasjes, niet fijn voor de hond. Niettemin kon het warm zijn, maar dat is tegenwoordig in Nederlandse zomers ook zo. Pleegouder Iris van Mierlo: ‘Je moet daar gewoon rekening mee houden. Rustig aan, veel schaduw en koele plekken opzoeken, zorgen dat je de zon tussen 11 en 15 uur vermijdt. Op de camping ontwikkelde Wanya de gewoonte om in het gras onder de kampeerbus te gaan liggen. Daar was vaak een lekker briesje.’

Diervriendelijke scheepshut

‘Met haar jasje aan konden we met Wanya ook in Frankrijk allerlei bezienswaardigheden aandoen’, vervolgt Iris, ‘zoals een abdij met een prachtige kloostergang en mooie tuin. Later bezochten we nog een anijsmuseum. Wanya bleek ook in Frankrijk vaak welkom in winkels, cafés, restaurants en musea. Dat was fijn.’ Verder mocht Wanya afgelopen winter mee naar Noorwegen. Op de ferry vanaf Groningen kreeg Wanya een ‘diervriendelijke hut’ aangewezen. Er was een speciaal dek buiten waar de honden uitgelaten konden worden. In Noorwegen maakten ze prachtige wandelingen door de sneeuw. Inmiddels zit Wanya op school, dus even geen buitenland voor haar, maar mocht haar toekomstige baas een reiziger zijn, dan is dat vast geen probleem met deze hond. Je ziet dat het erg leuk kan zijn je (iets oudere) pup mee te nemen op vakantie, als je rekening houdt met temperaturen, de regels van het land, reistijd, hoe goed je pup tegen autorijden kan en nog wat andere zaken.

Onze website gebruikt cookies