Kan de geleidehond alle verleidingen weerstaan?
‘Dat mag ‘ie toch niet doen?’, ‘Goede oefening voor hem’, ‘Nou, die hond moet nog een hoop leren.’ Zomaar een paar opmerkingen die dagelijks gemaakt worden als ik met mijn geleidehond in opleiding andere honden passeer.
Vaak, vooral in de stadsparken, lopen de andere honden los en mijn hond in tuig. Dus aan het werk. Wij trainen onze honden om andere honden zoveel mogelijk te negeren. Maar sommige loslopende honden laten zich niet negeren. Die werpen zich op mijn leerling-geleidehond of voor mijn voeten waardoor ik er als ziende al bijna over struikel.
Voor iemand die niet of slecht ziet, kan dat ongelukkige situaties opleveren. Toch gaan passanten er vaak vanuit dat de blindengeleidehond zodanig is getraind dat hij onder alle omstandigheden andere honden blijft negeren. Ja, het is een geleidehond en hij is erop getraind. Maar ook een geleidehond blijft gewoon een hond en reageert dus als een hond.
Anticiperen
Als trainers kunnen wij anticiperen op een situatie en deze omzetten als trainingsdoeleinde. Wij zíen die andere hond aankomen, zien aan het gedrag of deze hond het goed bedoelt en of de baas ingrijpt of niet.
Onze blinde en slechtziende cliënten krijgen ook met deze situaties te maken. Zij zien echter niet wat voor hond er op hun maatje af komt rennen. Beeld je eens in: je bent blind en staat in een park. Met je geliefde hond, maar ook met je hulpmiddel: hij brengt jou veilig van A naar B. Je hoort een andere hond aankomen, maar hebt geen idee wat er gebeurt. Je kunt alleen maar hopen dat de eigenaar van de andere hond de situatie onder controle heeft.
Conflict vermijdend
Geleidehonden zijn vaak sociaal en conflict vermijdend, maar kunnen ook onzeker zijn. Als er een loslopende hond op ze af komt, is het logisch dat zij die hond willen zien. Ze kunnen echter niet tegelijkertijd achterom kijken en voor zich uit kijken. Wat er dan wel eens in resulteert dat ze hun blinde of slechtziende baas ergens tegenaan laten lopen of over een stoeprand laten struikelen. Oeps. Dit soort situaties zijn te voorkomen als de ziende baas zijn hond even bij zich houdt.
Iets meer begrip van andere hondenbezitters zou ik fijn vinden.. Hondeneigenaren weten als geen ander dat een hond geen robot is, maar een dier met gevoelens en bijbehorende gedragingen. Dus zou ik aan alle hondenbezitters willen vragen: kom jij met je loslopende hond een geleidehond in tuig tegen, hou je hond dan alsjeblieft even bij je. Zeker als het geen geleidehond in opleiding is, maar een ‘echt’ werkende geleidehond die zijn baas veilig van A naar B moet brengen.
Als de geleidehond óók losloopt - en dat doen onze honden dagelijks – dan mag hij natuurlijk met jouw hond spelen! Dan is hij vrij, draagt geen tuig en kan lekker ravotten. Leuk voor alle honden en bazen!