Geleidehonden trainen op warme dagen?
KNGF-hulphonden lopen op straat, ook als het warm is. Wij trainen ze en cliënten gaan met ze op pad. Hoe gaan we om met onze honden als het erg warm is?
Verkoeling tijdens de hondentraining
Om iedereen gerust te stellen: in de trainingen houden we ontzettend rekening met de warmte. We trainen de honden wel, maar lopen maar heel korte rondjes en zoeken zoveel mogelijk verkoeling op. Als de temperatuur boven de 30 graden uitkomt, trainen we niet met de honden. Ze rusten dan op hun bedjes in de kennel. Eigenlijk hebben wij ook een soort ‘hitteplan’.
Hitteplan samengevat
- De trainingen zijn kort en de echte trainingsrondjes op straat lopen we ‘s ochtends vroeg, als de stenen nog niet zo warm zijn. Niet alleen de temperatuur van het asfalt en de stenen loopt hoog op, wat dacht je van de temperatuur van putten en de trein- en tramrails. Die worden nog heter.
- De honden zitten tussen de trainingen door in een aircogekoelde kennelbus, met voldoende vers drinkwater tot hun beschikking. Direct na de training kunnen zij dus lekker afkoelen. In tegenstelling tot onze trainers. Ze zouden soms maar wat graag bij ze in de bus kruipen.
- Als het te warm wordt, hebben de honden vrij en liggen ze vooral te slapen op hun bedjes in de kennel of trainen we op koele plekken zoals in winkels, in de metro of op een ondergronds metrostation. Daar kunnen we heel nuttige dingen trainen, zoals zoekopdrachten, de omgang met verschillende spannende of verleidelijke prikkels en goed gedrag in winkels (niet met de neus in de schappen!). De gekoelde trainingsbussen parkeren we dan vlakbij de trainingslocatie, zodat we maximaal een paar minuten over straat hoeven te lopen.
- We maken regelmatig een rustige boswandeling met de honden, in de schaduw. Hier schuilt nu helaas ook gevaar: blauwalg in het water. Op veel losloopplekken hier in de buurt is water en bijna overal zit al blauwalg in. Honden kunnen hier goed ziek van worden en een dorstige hond drinkt uit iedere sloot.
De warmte vergt dus vooral wat creativiteit. We houden de honden goed in de gaten en zorgen ervoor dat ze overdag minimaal over straat hoeven. Maar hoe zit dat dan met de cliënten? Die hebben hun hond nodig om van A naar B te komen. En tja, ook als het warm is gaat het leven gewoon door.
Cliënten alert op gevaren warmte voor hulphonden
Tijdens de instructies, waarin wij cliënten alle ins en outs op het gebied van het hebben en lopen met een hulphond leren, leren ze ook over de gevaren van warmte. De meeste assistentiehondenbazen kennen hun hond door en door en weten dus ook heel goed wanneer de hond het te warm krijgt of zich anders gedraagt dan anders.
Ons advies: hou je hond goed in de gaten, ga overdag zo min mogelijk op pad, loop wat langzamer, neem water mee voor de hond voor onderweg, pauzeer zo nodig een keer extra, loop zoveel mogelijk in de schaduw.
Kortom: voor ‘onze’ assistentiehondenbazen en ons als trainers/instructeurs is het soms een beetje behelpen in de warmte, maar… alles in het belang van onze hardwerkende viervoeters.