Geleidehond aanvragen

De veelgestelde vragen over het aanvragen van een geleidehond

1. Kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond? Een blindengeleidehond is het beste hulpmiddel voor veel mensen met een visuele handicap. Maar dat geldt niet voor iedereen. Ben je blind of zeer slechtziend? Kijk dan bij onze voorwaarden of je in aanmerking komt voor een blindengeleidehond. Als je denkt aan de criteria te voldoen, kun je het aanmeldformulier invullen. Na ontvangst nemen wij contact op om de mogelijkheden te bespreken.

2. Kom ik in aanmerking voor een assistentiehond? Een assistentiehond is een goed hulpmiddel voor veel mensen met een lichamelijke handicap. Maar dat geldt niet voor iedereen. Lees eerst meer over de voorwaarden waaraan je moet voldoen. Denk je na lezing in aanmerking te komen voor een assistentiehond, vul dan het aanmeldformulier in. Na ontvangst nemen wij contact op om de mogelijkheden te bespreken. Voldoe je aan de criteria, dan maken wij graag een afspraak voor een intakegesprek waarin alle verwachtingen worden besproken. 

3. Kom ik in aanmerking voor een blindengeleidehond als ik visueel beperkt én rolstoelgebonden ben? Ondanks dat wij tegenwoordig ook assistentiehonden afleveren, leiden wij bij KNGF Geleidehonden geen blindengeleidehonden op voor mensen die rolstoelgebonden zijn. Onze samenwerkingspartner Geleidehondenopleiding Ans L’Abee levert zeer incidenteel wél een blindengeleidehond voor naast een rolstoel af. Zo’n combinatie is zeldzaam, omdat er nogal wat voorwaarden aan verbonden zijn. De aanvrager moet bijvoorbeeld een aardige restvisus hebben, over een zeer goede oriëntatie beschikken en voldoende werkaanbod hebben voor de hond. Het traject loopt ook anders. Er gaan meerdere voorzorgbezoeken aan vooraf en lang niet iedere aanvrager die bezocht wordt, komt ook daadwerkelijk in aanmerking.  

4. Hoe kan ik ons gezin opgeven voor een autismegeleidehond? Per jaar leiden wij enkele Buddyhond PTSS op. De vraag naar deze honden is echter groter dan het aanbod. Voldoet jouw gezin aan de voorwaarden voor een autismegeleidehond? Vul dan het aanmeldformulier in. Na ontvangst nemen wij contact op om de mogelijkheden te bespreken.   

5. Kom ik in aanmerking voor een buddyhond? Wij hebben buddyhond PTSS voor oud geuniformeerden met een posttraumatische stressstoornis en voor kinderen die een matige tot ernstige beperking of stoornis hebben. Omdat al onze honden een speciale opleiding krijgen, zijn het kostbare honden. De selectieprocedure is daarom strikt.

Aanvraagtraject geleidehond

Onze website gebruikt cookies