Slapende blonde labradorpup

Van molletje naar geleidehond

Bij onze toegewijde fokgastgezinnen thuis komen de pups ter wereld; klein en weerloos, de eerste dagen zelfs blind. Maar straks zijn juist zij de ogen van en steun voor onze cliënten.

labradorpup lopend met witte achtergrond

Spelen en een beetje leren

Na bijna 8 weken zit de taak van moederhond en het fokgastgezin erop en is het puppypleeggezin aan de beurt. In deze gezinssituatie brengen de honden hun eerste jaar door.

Golden retriever liggend met witte achtergrond

Het serieuze leven begint

Als de basiscommando’s goed aangeleerd zijn, zijn de jonge honden rond 14 maanden klaar voor school. Tijd om te leren hoe ze onze cliënten kunnen helpen een zelfstandig(er) leven te leiden.

Buddyhond met paars KNGF-dekje om op witte achtergrond

Van single naar succesvol stel

En dan is het tijd voor het echte werk. Als de opleiding ten einde loopt, wordt er gekeken welke cliënt een ideale match vormt met de bijna afgestudeerde hond.

Geleidehond in tuig naast cliënt

Brenger van zelfstandigheid

De honden brengen het grootste gedeelte van hun leven door bij de beperkte baas, die zij met hun speciale training meer zelfstandigheid en vrijheid geven.

Oudere labrador Quispel geniet van welverdiend pensioen

Welverdiende rust

Bij een succesvolle carrière hoort een welverdiend pensioen. Onze honden doen hun werk met veel plezier, maar uiteindelijk mogen ook zij lekker luieren, wandelen en slapen op hun oude dag.

In huiselijke kring

Om de kleintjes de beste start mee te geven, worden onze pups in huiselijke kring geboren, waar moederhond ze ondersteunt bij de kennismaking met de wereld.

Gezonde pups

Al onze pups (gemiddeld 200 per jaar) zijn golden retrievers, labradors, Duitse herders of kruisingen daarvan. Bij ons speelt uiterlijk geen rol. Goede gezondheid en de juiste karaktereigenschappen daarentegen wel!

Goede zorg

Omdat een bevalling altijd spannend is, worden de drachtige moederhonden goed in de gaten gehouden door onze fokgastgezinnen en instructeurs. Wil je deze fase steunen?

Doe een donatie

Goed socialiseren

Behalve volop te genieten van de jonge honden, hebben de puppypleeggezinnen ook de belangrijke taak de pups te socialiseren met andere dieren, kinderen, stadscentra, openbaar vervoer en winkels/restaurants.

Af en toe studeren

Er is veel ruimte om te spelen en te knuffelen, maar af en toe moet er al gestudeerd worden. Zo wordt de pups geleerd behoeften in de goot te doen en krijgen ze de basiscommando’s mee zoals blijf en hier.

Juiste begeleiding

Omdat jonge honden heus niet altijd perfect luisteren, worden alle puppypleeggezinnen goed begeleid en kunnen ze altijd bij onze instructeurs terecht voor vragen over de opvoeding. Wil je deze fase steunen?

Doe een donatie

Waar ligt het talent?

Aan het begin van de schoolperiode wordt al gekeken waar het talent van de hond ligt: begint hij een carrière als blindengeleidehond, autismegeleidehond of wordt hij toch assistentie- of buddyhond?

Gezondheid voorop

Ook krijgen alle honden een medische test voor zij aan de opleiding beginnen. Alleen de 100% gezonde dieren doorlopen het volledige trainingstraject dat kan variëren van 3 tot 8 maanden.

Dagelijkse training

Tijdens de opleiding wonen de honden op het terrein van KNGF Geleidehonden in Amstelveen. Naast hun dagelijkse trainingsuren worden ze vertroeteld door de medewerkers en onze vrijwilligers in de kennel. Wil je deze fase steunen?

Doe een donatie

De juiste combinatie

Zowel de honden als cliënten worden het gelukkigst van een goede match. Dus een hond met een snelle pas wordt het liefst gekoppeld aan iemand die graag doorloopt. Heeft een dier een sterke werklust, dan wordt hij gematcht met een ondernemende cliënt.

De instructieperiode

Als de match is gemaakt, gaat het nieuwe koppel nog een keer naar school. Dit keer voor de instructieperiode. Tijdens deze dagen kunnen zij aan elkaar wennen en leert de baas hoe hij met de hond kan werken. Wil je deze fase steunen?

Doe een donatie

Uniek en hecht duo

Als alles goed gaat, gaan de twee samen naar huis. Het zal nog wat maanden kosten, maar uiteindelijk vormen hond en baas een soepel, uniek en hecht duo!

Meer vrijheid

Geleidehonden vergroten de wereld van hun bazen. Ze brengen ze veilig van A naar B, helpen met dagelijkse handelingen of zijn een steun voor kinderen met autisme of personen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Voldoende ontspanning

Ondanks dat de honden het heerlijk vinden om aan het werk te zijn, is er dagelijks meer dan voldoende tijd om te relaxen, vrij rond te rennen en te spelen.

Niet afleiden

Aan het werk zijn is intensief voor de geleidehond en zijn baas. Daarom is het heel belangrijk dat zij beiden niet worden afgeleid tijdens het werk. Omdat onze honden zo aaibaar zijn, is dat voor passanten wel eens lastig. Er is daarom nog steeds veel voorlichting nodig.

Altijd stand-by

Ook als de honden bij hun baas wonen, blijven onze instructeurs stand-by. Elke combinatie krijgt een jaarlijks nazorgbezoek waarin de instructeur beoordeelt of de hond gezond is, zijn werk goed doet en of de match met de cliënt nog steeds klopt. Wil je deze fase steunen?

Doe een donatie

Hond bepaalt

Wanneer het tijd is om te stoppen met de baas te ondersteunen, hangt af van de gezondheid, werklust en energie van de hond. Gemiddeld begint het pensioen rond het negende levensjaar.

Tijdens het pensioen

De meeste gepensioneerde honden blijven bij hun gehandicapte baas, vrienden of familie daarvan of keren terug naar het puppypleeggezin. De enkele keer dat dat niet lukt, zijn er voldoende mensen bereid om een KNGF Geleidehond nog een aantal mooie jaren te geven.

Onze website gebruikt cookies