Honden staan bekend om hun ongeëvenaarde reukvermogen. In 2014 is daarom het team medische-detectiehonden (MDH) van KNGF Geleidehonden in samenwerking met VUmc een onderzoek gestart om te onderzoeken of honden darmkanker in ontlasting kunnen detecteren. Het doel: met het onderzoek aan te tonen dat de honden in de toekomst mogelijk een bijdrage kunnen leveren aan de grote puzzel van het vroegtijdig opsporen van darmkanker en daarmee een grotere kans op herstel. 

 In het najaar van 2018 is dit project succesvol afgesloten. De resultaten van het onderzoek staan beschreven in een wetenschappelijke publicatie, die begin dit jaar is gepubliceerd in de Journal of Veterinary Behaviour, een internationaal tijdschrift waarin veel wordt gepubliceerd over toegepast werkhonden onderzoek. Je leest er hier meer over: 'Wetenschappelijke publicatie over onderzoek detectiehonden.'

Zonder de financiële steun van onze sponsoren, was dit project onmogelijk geweest. Wij danken: de ASN Bank, Stiching Zabawas, W.M. de Hoop Stichting, de Horstingstuit foundation, de Putman Groep voor hun onmisbare bijdrage.

Detectiehonden-project gestopt

Na het plotselinge overlijden van projectleider Patrick Hilverink heeft KNGF Geleidehonden na lang beraad besloten het detectiehondenproject te beëindigen. Het was een vooruitstrevend en wetenschappelijk project, waaraan zowel Patrick, zijn collega’s én de honden sinds 2014 met veel inzet, plezier en trots hebben gewerkt. Lees verder

Over de werkwijze

Bij KNGF Geleidehonden was een speciale trainingsruimte ingericht waar de medische detectiehonden zonder afleiding trainden op geurdetectie. De honden verbleven als huishond bij vrijwilligersgezinnen thuis en kwamen twee tot drie keer per week voor een trainingssessie naar KNGF Geleidehonden. Elke hond maakte dan vier “runs” langs een geurcarrousel. In iedere run rook de hond aan acht ontlastingsmonsters. Per training kreeg de hond in totaal 32 geuren aangeboden van patiënten met darmkanker en controlepersonen zonder darmkanker.

De honden werden spelenderwijs getraind. De trainers leerde de honden de geur van darmkanker te associëren met de geur van hun favoriete speeltje. Zodra ze dit doorhadden, werd de geur van het speeltje weggelaten en bleef de herkenning van de “geur van darmkanker” over. Bij het juist detecteren van darmkanker of correct negeren van een controlemonster werden de honden beloond met spel. 

Medische detectiehonden in de media 

  • Kunnen honden in de toekomst echt aan het werk worden gezet om kanker op te sporen in het ziekenhuis? Lees het artikel uit Quest nr 8 uit 2017 (pdf) over Dokter Hond.
  • In deze aflevering van het tv-programma Nederland in 2050 wordt gekeken naar de medische toekomst. Natuurlijk nemen ze dus ook een kijkje bij onze medische speurneuzen. 
  • Dat honden in staat zijn bepaalde ziektes bij mensen op te sporen, was bekend. Nieuw onderzoek van KNGF Geleidehonden en het VUmc lijkt nu echter ook aan te tonen dat ze darmkanker kunnen ruiken. Hoe leer je een hond dat? En betekent dat dat binnenkort elk ziekenhuis zijn eigen kennel heeft? Lees het artikel in Weet Magazine (pdf).
  • Bekijk de doordringende commercial over onze speurneuzen.

How do dogs "see" with their noses? - Alexandra Horowitz

In dit filmpje wordt geïllustreerd hoe de hondenneus eigenlijk werkt. Je hebt misschien de uitdrukking wel eens gehoord dat honden "zien met hun neus". Maar de verbazende neusarchitectuur van deze dieren brengt een volledige wereld aan het licht die veel verder reikt dan wat wij kunnen zien. Alexandra Horowitz verduidelijkt hoe de neus van een hond het verleden, de toekomst en zelfs onzichtbare dingen kan ruiken.
Onze website gebruikt cookies