Hieronder vind je veelgestelde vragen en praktische informatie over PAWS, de workshop waarin de huishond wordt opgeleid om ondersteuning te bieden aan een kind met autisme.

Veelgestelde vragen over: Praktische informatie PAWS

Kom ik in aanmerking voor het volgen van de PAWS-workshop?

De workshop is bedoeld voor ouders en verzorgers van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar met ASS (autisme spectrum stoornis) of een aanverwante stoornis. Zowel mensen die al een huishond hebben als mensen zonder hond zijn welkom. Die laatste groep kan tijdens de workshop waardevolle adviezen krijgen over de aanschaf van een geschikte hond. Ouders/verzorgers die zich opgeven (maximaal 2 personen per gezin), worden elke les verwacht. Het is niet mogelijk een derde persoon te sturen als men zelf onverwacht verhinderd is. Kind(eren) en hond blijven thuis.

Waar wordt de workshop gegeven en wat zijn de tijden?

De workshop is te volgen bij KNGF Geleidehonden in Amstelveen. De workshop beslaat 3 dagen, verdeeld over een periode van 3 maanden. De workshop start om 10.30 uur en eindigt rond 15.00 uur. Inschrijven voor de workshop.

Welke honden zijn het meest geschikt?

Honden die rustig zijn, goed opgevoed, houden van knuffelen, niet bang zijn voor kinderen en bij voorkeur ook dol zijn op spelletjes, apporteren, etc.

Kan KNGF een hond aan mij leveren?

KNGF Geleidehonden levert geen hond. Het is de bedoeling dat ouders zelf de keuze maken tussen wel of geen hond, wel of geen pup en daarna welk ras. KNGF Geleidehonden kan daarbij wel adviseren.

Krijgt mijn getrainde hond speciale rechten, bijvoorbeeld in openbare gelegenheden?

Nee, de hond krijgt geen speciale rechten, noch zal deze officieel worden aangemerkt als hulphond. 

Kan ik mijn eigen hond meenemen naar de workshop?

Privéhonden kunnen niet mee naar de workshop. KNGF Geleidehonden zorgt voor leshonden om oefeningen mee te doen. De aanwezigheid van privéhonden zou het programma onnodig onrustig en zwaar voor hen maken. 

Kan ik mijn kind(eren) meenemen naar de workshop?

Dat is helaas niet mogelijk. De workshop is bedoeld voor de ouders en wordt gehouden op een locatie waar geen kinderopvang is. 

Wat kost deelname aan de PAWS-workshop?

De prijs van de workshops bedraagt €110,- per persoon en € 150,- als beide ouders/verzorgers deelnemen. Dat is inclusief studiemateriaal, eten en drinken. Na aanmelding ontvang je van ons een rekening, deze dient binnen 14 dagen te worden voldaan. Na betaling ontvang je een deelnamebevestiging. 

Let op: Kosteloos annuleren van deelname kan tot uiterlijk 2 weken voor de aanvang van de workshop. Indien een deelnemer zich daarna nog afmeldt, is het niet meer mogelijk het cursusgeld te restitueren. Hier zijn wij toe genoodzaakt, omdat wij de kosten die we voor jouw deelname hebben moeten maken, zoals het inhuren van een externe trainer, locatie en cateringkosten, niet meer kunnen terugdraaien. Aanmelden voor de workshop.

Ik heb nog geen hond. Moet ik er een in huis nemen voordat ik een workshop bezoek?

Zelf een hond hebben is geen vereiste. De workshop is ontwikkeld voor gezinnen met en (nog) zonder hond. We raden gezinnen die nog geen hond hebben, zelfs aan te wachten met het aanschaffen van een hond tot de PAWS-workshop is voltooid. Tijdens de workshop worden er namelijk waardevolle adviezen gegeven die kunnen helpen bij het kiezen van de juiste hond.

Wat is de rol van de getrainde hond ten opzichte van het kind?

De hond wordt een maatje; hij biedt veiligheid en structuur. Kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Een 4-jarige studie, uitgevoerd in opdracht van KNGF Geleidehonden door prof. dr. Marie-José Enders-Slegers, hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit, toont aan dat gedragsaspecten van kinderen met autisme positief worden beïnvloed door de hond. Lees hier meer over.

Kan ik informatiemateriaal en ondersteuning krijgen zonder de workshop te bezoeken?

Door de aard van de workshop is het noodzakelijk dat in ieder geval één ouder de workshop bezoekt. De workshop bevat een behoorlijk aantal demonstraties, discussies en mogelijkheden om met een hond te oefenen. Het informatiemateriaal alleen is onvoldoende om het PAWS programma zelfstandig toe te passen op je hond.

Wat heeft de PAWS-workshop ouders/verzorgers te bieden?

De workshop geeft inzicht in de vraag of een hond binnen het gezin van toegevoegde waarde is en zo ja, wat voor soort hond daar dan bij past. Er worden opvoedadviezen voor de (jonge) hond gegeven en specifieke informatie over het inzetten van de hond bij een kind met ASS. Er worden praktijkoefeningen gedaan die thuis met hond en kind kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast is er onder de deelnemers veel herkenning en erkenning.

Moet ik nog iets meenemen naar de workshop?

Nee, alles is aanwezig. Het kan wel prettig zijn om gemakkelijk zittende kleding en schoenen te dragen tijdens de praktijkonderdelen die veelal buiten plaatsvinden.

Waar bestaat de begeleiding eruit na afloop van de workshop?

Na de workshop is er telefonische back-up vanuit KNGF Geleidehonden beschikbaar. Daarnaast is er (tegen extra kosten) de mogelijkheid tot 1-op-1 begeleiding van een gespecialiseerde trainer bij specifieke kind-hond zaken. Ook worden ouders na het volgen van de PAWS-workshop uitgenodigd om lid te worden van een besloten Facebookgroep, waar ervaringen gedeeld kunnen worden en advies kan worden ingewonnen.

 

Onze website gebruikt cookies