Deze buddyhonden worden speciaal getraind voor (oud-)geüniformeerden met een publieke taak die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben. Een buddyhond draagt bij aan het gevoel van veiligheid, vergroot de bewegingsvrijheid en biedt troost en rust. De hond leert ook praktische vaardigheden. Hij maakt zijn baas bijvoorbeeld wakker bij nachtmerries. In onderstaande indrukwekkende video's is zien welke impact een buddyhond heeft op het leven van zijn baas.

Gustar opende Han's wereld

Door zijn buddyhond PTSS moest en durfde Han weer naar buiten en kwam weer in contact met andere mensen. In deze ode bedankt Han zijn trouwe hulphond.

Animatievideo buddyhond PTSS (2021)

De film ‘De wereld van Roland’ neemt de kijker mee in een plots opkomende traumatische herbeleving bij een voormalig politieagent met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) die samen met zijn buddyhond bij het schoolplein op zijn kinderen wacht. De combinatie van fictie en levensechte werkelijkheid laten zien hoe een eerder opgelopen trauma in een fractie van een seconde in het hoofd van Roland om zich heen grijpt en hoe zijn buddyhond daar snel op ingrijpt. Deze animatie was onderdeel van een drieluik. Bekijk de andere video's hier.

Wat weet jij over de buddyhond PTSS?

We gingen de straat op en vroegen voorbijgangers wat zij van de buddyhond PTSS weten. Onze experts vertellen daarna meer, of hoe het echt zit. Bekijk andere afleveringen in deze serie hier.

Het verhaal van John en zijn buddyhond PTSS Niels

John heeft buddyhond Niels. Dankzij Niels is zijn wereld groter geworden en durft hij weer dingen te ondernemen die 10 jaar geleden ondenkbaar waren. Zijn PTSS is met de buddyhond meer handelbaar geworden.

Het verhaal van Nelis en zijn buddyhond PTSS Noury

Nelis heeft als oud-politieagent veel meegemaakt en lijdt aan PTSS (post-traumatisch stress syndroom). Zijn buddyhond Noury geeft hem meer bewegingsvrijheid en ondersteunt hem bij stress en angst. Nelis vertelt zelf wat dat voor hem betekent.

TV-commercial Buddyhond (2014)

In deze doordringende tv-commercial staat de buddyhond PTSS centraal. Angstaanvallen, herbelevingen, nachtmerries, slapeloosheid en een sociaal isolement maken het leven van veteranen met PTSS loodzwaar. De buddyhond biedt hen de rust, structuur en vooral steun om hun leven weer leefbaar te maken.

 

Onze website gebruikt cookies