Bij de aanvraag van een buddyhond zijn er een aantal stappen te doorlopen. Hier lees je hoe het traject verloopt, van aanvraag tot nazorg. Per onderdeel wordt bepaald of je doorgaat in het aanvraagproces.

Van aanvraag tot nazorg

De eerste stap is het invullen van het aanmeldingsformulier. Nadat we de aanmelding hebben ontvangen, bellen wij voor een eerste inventarisatie. Er is ruimte voor vragen en wij geven een toelichting op het verdere aanvraagtraject.

Vervolgens plannen wij een telefonisch intakegesprek. In dit gesprek nemen wij vragen met je door om een goed beeld te krijgen van de wensen en verwachtingen en wordt er een uitgebreide inventarisatie gemaakt.

Dan volgt een voorzorgbezoek bij jullie thuis. Tijdens dit bezoek gaat een instructeur verder in op de telefonische intake om een goed beeld te krijgen van de specifieke wensen en verwachtingen van het leven met een buddyhond. Als tijdens dit bezoek blijkt dat je (nog) niet in aanmerking komt voor een hond van KNGF Geleidehonden, dan bespreken we dat ook.

*Wanneer het gaat om een buddyhond voor een kind met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS) is deelname aan de PAWS-workshop een verplicht onderdeel binnen het aanvraagtraject.

Wachtlijst

Voldoe je aan de criteria, dan plaatsen we je op de wachtlijst voor een buddyhond kind. De wachttijd is onder andere afhankelijk van de juiste match tussen baas en hond. Neem voor een actuele indicatie contact op met de afdeling aanvragen.

Kennismaking met de hond

We bellen je wanneer wij denken een passende hond voor je te hebben gevonden. Vervolgens kom je bij ons opleidingscentrum kennis maken met de hond die wij voor je in gedachten hebben.

Instructie

Is er een klik tussen jou en de hond en zien beide partijen de combinatie zitten, dan nodigen we je uit voor een instructieperiode, dit vindt altijd thuis plaats. Tijdens de instructie leer je hoe je goed kunt werken met de hond en hoe je hem aanstuurt.

Nazorg

Na afloop van de instructie kun je zelfstandig met de hulphond aan het werk. In het eerste jaar komen wij geregeld op bezoek. Daarna komen wij in elk geval één keer per jaar langs om te bespreken hoe het gaat. Natuurlijk kun je altijd met vragen bij ons terecht en wanneer nodig, bezoeken we jou en je hond tussentijds. Tijdens kantooruren kun je ons servicebureau bellen en voor noodgevallen is er 24 uur per dag een instructeur bereikbaar.

De kosten

Een hulphond van KNGF Geleidehonden kost jou niets.De opleidingskosten voor buddyhonden neemt KNGF Geleidehonden volledig voor haar rekening. Een deel van de verzorgingskosten zijn wel voor eigen rekening. Benodigdheden zoals een tuig, riem, mand en borstel krijg je gratis met de hond mee naar huis.

Wij zouden graag zien dat er meer erkenning en waardering komt voor onze honden en het werk en de betekenis die zij kunnen leveren. Om die reden willen wij enkele aanvragen voor buddyhond kind via de gemeente indienen om voor vergoeding in aanmerking te komen. Dit loopt via de Jeugdwet van de Gemeente. Wij zullen je hierover informeren als jouw aanvraag hiervoor geselecteerd wordt. We hopen hiermee dat aanvragen steeds gangbaarder gaan worden voor de gemeentes en buddyhonden steeds eerder geaccepteerd gaan worden als erkend hulpmiddel.

Uiteraard helpen wij je ook graag persoonlijk met het juist informeren, heb je vragen of wil je graag overleggen, neem dan contact op met de coördinator cliënt aanvragen via aanvragen@geleidehond.nl of 020-236 64 20

Onze website gebruikt cookies